Как се прави?, Храна за размисъл

7 тайни на перфектните стриди

Стридите може и да не са от най-често срещаните продукти в менюто ви, но може би е време да промените този факт. Малко неща могат да се сравняват с деликатния, фин морски вкус и аромат на стридите, а освен това всяка от тези черупки е заредена с ударна доза полезни вещества.

На първо място, стридите съдържат изключително много витамин В12 – в 6 стриди има около 270% от препоръчителната дневна доза. Със сигурност за дълго ще забравите за лошото настроение и депресията (два от често срещаните сиптоми на дефицит на витамина).

Плюс получавате и невероятните над 500% цинк, 180% мед, 76% селен и 31% желязо, както и 70% витамин D, и още от другите витамини и минерали, но схванате картинката – стридите определено са истинска полезна бомба!

Ако обаче никога досега не сте ги приготвяли или консумирали, спокойно – винаги има първи път, а ние сме насреща с полезни съвети.

Като за начало – сипете си чаша бяло вино, перфектната комбинация за пресните стриди. И четете нататък.

oyster-1522835_640

Първо и най-важно правило

Изключително важно е стридите да идват от място, на което разчитате. Те трябва да са абсолютно пресни, и да са били съхранявани правилно, за да не са имали възможност да развият бактерии.

Не ги дръжте просто ей така в хладилника

Ако няма да ги приготвяте или консумирате веднага, ги покрийте с лед, преди да ги сложите в хладилника. Така ще подсигурите колкото се може по-ниска температура, за да намалите риска от бактерии и разваляне.

Внимавайте когато ги отваряте

Стридите имат остри краища на черупките, затова най-добре използвайте кърпа или ръкавица, за да предпазите ръката си в случай, че ножът ви се отплесне.

Колкото до ножа – най-добре използвайте специален нож за стриди, за да намалите риска от нараняване. В краен случай и малък кухненски нож ще свърши работа, но подходете с повече внимание (и не използвайте нож, на чието острие държите).

oysters-608905_640

Не бързайте с отварянето им

Дори да ги държите върху лед, изчакайте точно до преди момента на сервиране, за да ги отворите – така ще съхраните свежия им вкус и ще ги предпазите от замърсявания.

И разбира се, ако сред стридите, които сте купили, има някоя с наранена или счупена черупка, през която се вижда вътрешността, задължително я изхвърлете.

Сърбайте на воля

Без да се притеснявате как изглежда отстрани, не пропускайте да изсърбате течността вътре в самата стрида, защото ще пропуснете уникалния вкус на море.

Единственото, на което трябва да обърнете внимание, е тя да бъде бистра и прозрачна.

Не ви трябва нищо повече

Стридите трябва да са център на масата, и в никакъв случай не разваляйте изживяването им, като притъпите финия им вкус с нещо допълнително.

Разбира се, няма нищо лошо във филия прясно изпечен хляб с малко масло в допълнение, а няколко капки лимон върху тях са си направо задължителни, но всичко друго е излишно. (Освен бялото вино, за което вече споменахме.)

oyster-989180_640

И все пак, ако суровото не е за вас…

Стридите обикновено се ядат сурови, за да усетите в най-голяма степен вкуса и аромата им. Но това съвсем не е единственият начин – може да ги приготвите на барбекю, или с други морски дарове в задушено или супа, или дори панирани.

Само не забравяйте, че ако ще ги готвите, те имат нужда от съвсем малко време за приготвяне – добавете ги в последния момент, за да избегнете момента, в който се превръщат в безвкусна гума.

 

Поръчай живи стриди и други пресни морски дарове и зареди деня си с аромат на море и лято!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *