Трикове за приготвяне на вкусна тиква
Есен, Сезонни богатства

Трикове за приготвяне на вкусна тиква

Както съветват специалистите, всички плодове и зеленчуци са най-полезни, когато ги ядем пресни. Колкото повече търпят термична обработка, толкова повече губят от своите полезни вещества, които загиват в процеса на готвенето.

Специално при тиквата има една тънкост , която не е известна на много хора, но е много важна – особено, ако искате да запазите полезните свойства на тиквата и полезния й ефект.

Каква е тънкостта при приготвянето на тиква?

Тиквата е богата на каротен и става още по-полезна, когато към нея бъде добавена мазнина. Целта на мазнината е да трансформира бета каротена във витамин А, който е мастноразтворим витамин.

Мастноразтворим означава, че той не може да се разтваря във вода, а само в мазнина, за да бъде усвоен от организма. Витамин А е полезен за мозъка, нервите, кожата и за зрението.

Диетолози препоръчват, ако решите да си направите полезна тиква, да задушите тиквата на пара. След това да добавите кокосово масло или краве масло.

Трикове за приготвяне на вкусна тиква

Ако използвате кокосово масло, не добавяйте повече от 1 ч.л. в 1 купичка задушена тиква, защото маслото има специфичен аромат, който е различен от този на тиквата. Ако сложите повече, може вкусът да не ви допадне.

Ако нямате кокосово масло под ръка, винаги можете да използвате обикновено краве масло или пък пречистено краве масло гхи. След като смесите тиквата и маслото, добавете малко мед на вкус, а не захар. По желание, можете да добавите малко канела за приятен аромат.

Трикове за приготвяне на вкусна тиква

Друго важно нещо, което предполагаме не знаете, е че тиквата е по-полезна, ако се приготвя във фурната заедно с кората.

За да можете да извлечете максималното количество витамин А от печената тиква, печете с кората, като на всеки резен слагате по малко масло и мед. Можете да добавите ядки и орехи, които ще се запекат и ще станат изключително вкусни.

В общи линии, няма да сгрешите или загубите някой друг витамин, ако изпечете или задушите тиквата.

Не забравяйте, че сокът от задушената тиква е много полезен и богат на минерали, които са полезни за бъбреците и за стомаха. Така че следващият път го запазете и изпийте за здраве!

 

Поръчай пресни продукти директно от малките ферми производители и зареди тялото с енергия и здраве!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *