Видовете мед и за какво са полезни те
Храна за размисъл

Видовете мед и за какво са полезни те

Медът, събран от различни растения, се различава както по аромата и вкуса си, така и по своя химичен състав.

Лечебните и хранителните му свойства до голяма степен се определят от вида на медоносното растение, от което пчелите са събрали нектара, както и от условията, при които е съхраняван.

Видовете мед и за какво са полезни те

Кои са най-често срещаните видове мед? 

Акациев мед

Има чудесно антисептично действие. Употребява се и при безсъние, стомашно-чревни заболявания, успокоява кашлицата. Смята се за един от най-качествените видове мед, кристализира се много бавно, заради което е и един от най-предпочитаните. Цветът му е светъл, прозрачен, сладък и с характерния за акацията аромат.

Липов мед

Съдържа ефирни масла, а техният състав е фарнезол, който придава характерния аромат. Действа успокояващо върху нервната система и антисептично, което определя и лекарствената сила на липовия мед. Той помага при кашлица и безсъние и подпомага лечението на бронхит.

Слънчогледов мед

Има светлокехлибарен цвят със златист оттенък. Действа положително при спазми в бронхите и при стомашно-чревни колики.

Мед от рапица

Той се получава от нектара на етеричното растение рапица. Има бял, понякога бледожълт цвят, приятен аромат и сладък вкус.

honey-318175_960_720

Ментов мед

Цветовете на ментата (както на дивата, така и на култивираната) съдържат ментолово масло. То има болкоуспокояващ ефект, кръвоспиращо действие, облекчава храносмилането, намалява спазмите на храносмилателния канал. Има също така общ тонизиращ ефект, жлъчогонно действие, може да се приема и като укрепващо организма антисептично средство. Има тъмножълт цвят, силен ментов аромат и приятен сладък вкус.

Лавандулов мед

Той има златист цвят, сладък вкус и приятен аромат. Има противомикробно, спазмолитично и слабо успокояващо действие. Препоръчва се при стомашно-чревни колики, мигрена, неврастения и други.

Мед от магарешки бодил

Един много интересен вид пчелен мед, който много рядко се среща в чист вид. Мед от магарешки бодил се препоръчва при високо кръвно налягане и аритмия. Най-ценното качество на този вид пчелен мед е противомикробното му действие.

honey-352205_960_720

Детелинов мед

Както цветът на това растение, така и медът, произвеждан от него, съдържа флавоноиди, ефирно масло, вещества с фенолов произход. Има пикочогонно действие, облекчава отхрачването, помага при разстройство, укрепва и подобрява функциите на белите дробове. От червената детелина има червено-жълт цвят, а от бялата – млечнобял.

Плодов мед

Събира се през пролетта от нектара на цъфналите плодови насаждения. Докато е пресен има жълточервен цвят, а след като се кристализира, цветът му е светложълт. Бива сладък, хранителен и е един от най-приятните на вкус. Съдържа значително по-голяма количество фруктоза. Действа благоприятно на нервната и храносмилателната система. Има силно лечебно и профилактично действие.

 

Поръчай истински мед директно от кошерите тук!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *