Авокадово масло: за какво можем да го използваме?
Как се прави?, Съвети за здраве, Храна за размисъл

Авокадово масло: за какво можем да го използваме?

Авокадовото масло набира все повече сила в социалните мрежи, групите и блоговете за здравословно хранене и готвене, но какво е специалното при този продукт и по-конкретно – за какво можем да го използваме?

Защо авокадото е полезно?

В 1/5 авокадо има само 50 калории, но се съдържат почти два грама фибри и и четири грама мазнини, като 75% от тях са мононенаситени мазнини.

Авокадото е богато на калий, както и на лутеин и зеаксантин, антиоксиданти, помагащи за очите и омега-3 мастни киселини (известни още като полиненаситени мастни киселини), които са от съществено значение за нашето здраве, тъй като намаляват риска от възпаления и високо кръвно налягане.

За какво са полезни мазнините в авокадото? 

Те не са само полезни за сърцето – всъщност направено изследване е установило, че ако добавяте авокадо или масло от авокадо към салатата ще подобрите усвояването на каротеноидите. Тези съединения помагат в борбата с рака и са естествено средство против стареене.

Освен това са мощен антиоксидант, защитават клетките на тялото от щетите, причинени от свободните радикали и подобряват функциите на имунната система.

Как се прави масло от авокадо?

Авокадовото масло се произвежда, като месестата част на плода се центрофугира – така се отделят маслото и водата. Маслото, разбира се, изплува отгоре и се отделя, след което се обира. За приготвянето на 250 мл масло са нужни между 15 и 20 плода.

Маслото от авокадо навлиза мощно и в козметичната индустрия, затова трябва да внимавате какво поръчвате или купувате. Уверете се дали маслото е специално за готвене.

Още един плюс е, че авокадовото масло е много трайно и ще се запази до половин година след отварянето на бутилката. Пазете го на сухо и хладно място, далеч от пряка слънчева светлина.

Какъв е вкусът на авокадовото масло?

Вкусът му е свеж и със слаб аромат на авокадо. По-неутрален е от този на зехтина, особено при термична обработка. Самото масло е подходящо за сотиране и печене, но не и за пържене във фритюрник.

 

Поръчай масло от авокадо – натурално, с аромат на чесън или на чили – тук!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *