8 причини да пием чаша червено вино на вечеря
Ние и виното, Съвети за здраве, Храна за размисъл

8 причини да пием чаша червено вино на вечеря

Определено може да се каже, че виното е най-здравословната от всички алкохолни напитки. Червеното вино е особено богато на хранителни вещества и химични съединения, включително ресвератрол – едно от веществата, които обяснява т. нар. „френски парадокс“, който се върти около мазната френска кухня, ниския ръст на сърдечно-съдовите заболявания при французите, активното им дълголетие.

Ресвератролът е полифенолен фитолексин, което звучи адски неразбираемо, но всъщност е естествено съединение, съдържащо се в люспите на червеното грозде, в някои билки, в боровинките и дори във фъстъчените люспи.

Ето и осемте най-полезни свойства на червеното вино, от които да се възползвате и да си сипете една чаша на вечеря.

8 причини да пием чаша червено вино на вечеря

Със сигурност ще спите по-добре след една чаша вино

Проучване, направено в Израел, установява, че любителите на виното спят по-добре. Разбира се, те комбинирали виното с храна, която абсорбира алкохола. Така че важна роля играе и това, което ядем.

Червеното вино понижава кръвната захар

Същото проучване установява, че хората с диабет тип 2, които пият по чаша вино на вечеря (независимо дали е червено или бяло), имат много по-ниски нива на глюкоза, в сравнение с тези, които пият вода или други течности, докато вечерят. Това не е първото проучване, което открива, че виното има добър ефект върху кръвната захар.

Червеното вино намалява талията ви

Химикал, намерен в състава в червеното вино, може да ви помогне да горите мазнини, ако сте с наднормено тегло, твърдят изследователи от университетите на Флорида и Гейнсвил.

Елаговата киселина забавя растежа на съществуващите мастни клетки и помага за предотвратяването на образуване на нови такива.

8 причини да пием чаша червено вино на вечеря

Червеното вино държи далеч настинките

Испанско проучване сред 5000 души установява, че консумирането на вино намалява риска от настинка с цели 40%.

Виното предпазва от депресия – особено, ако сте над 55

След проведено изследване на близо 6000 души в продължение на седем години, испански учени откриват, че хората, които пият по чаша или две вино на седмица е по-малко вероятно да страдат от депресия. Тези, които пият повече, обаче, е по-вероятно да бъдат депресирани.

Предпазва от загуба на паметта

Учени от медицинския университет в Чикаго установяват, че умерената консумация на вино понижава риска от деменция при хората с 23%. Учените предполагат, че виното подобрява притока на кръв към мозъка, което ни поддържа здрави и с остър ум.

8 причини да пием чаша червено вино на вечеря

Можете да намалите риска от сърдечен удар или инсулт

Не са малко проучванията, които доказват, че хората, които пият червеното вино, имат високи нива на HDL холестерол – това е най-добрият и безвреден холестерол, който предпазва сърцето ви. Червеното вино също поддържа кръвта бистра, което означава, че има по-малко шанс да се съсири в артериите или мозъка.

И не на последно място…

Ако си позволявате по чаша червено вино, ще живеете по-дълго

Учени от Харвард открили, че ресвератролът може да бъде в състояние да съживи клетките, които ни предпазват от заболявания, на които сме по-податливи с напредването на възрастта. Когато изследователите разглеждали ефектите от ресвератрола върху мишки, те установили, че тестваните мишки са живели два пъти по-дълго от другите мишки.

 

Поръчай истинско вино от малките производители и бутикови винарни!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *