Как да разберем дали медът е истински или фалшив?
Как се прави?, Храна за размисъл

Как да разберем дали медът е истински или фалшив?

Производството на пчелен мед е една много сериозна и печеливша индустрия в световен мащаб. На пазара обаче има и много фалшив мед – това пък предразполага определен брой производители да смесват тази уникална супер храна с различни по вид вещества, които не са създадени за консумация от човека. Едно от тях, колкото и невероятно да звучи, е тебешир.

По-умните фалшификатори добавят към меда чиста захар или нейния по-неприятен заместител – царевична фруктоза, която от своя страна не променя съществено състава му. Точно заради това е трудно да се определи до каква степен даден пчелен мед е 100% качествен, освен ако не се изследва в лаборатория.

Според някои експерти има начин, по който да разберем дали медът, който сме си закупили, е напълно естествено добит.

Как да проверите дали медът е истински в домашни условия

Сложете капка мед на върха на кибритена клечка и я запалете. Ако тя пламне, това означава, че медът, който сте купили, е напълно естествен. Но ако клечката угасне веднага след запалването й, можете да сте сигурни, че медът е фалшив.

Същото можете да направите и с памук, както е показано на видеото по-долу.

Освен това, ако искате да проверите колко натурален е меда, можете да пробвате още три подобни теста:

Ако искате да проверите дали медът е узрял,  загребете с лъжица и я завъртете – ако той се стича на лентички, значи е узрял. Ако капе от лъжицата, то по-скоро не си е заслужавало да го купувате.

Ако искате да разберете дали в меда ви има добавени примеси – разтворете лъжица мед в чаша вода. Водата ще потъмнее, но без да образува утайка.

Ако пък се съмнявате, че в медa ви има нишесте, вземете малко от него разтворете го във вода и добавете капка йод. Ако стане син, то в него има наличие на нишесте.

Можете да добавите и малко оцет, ако медът закипи или засъска, тогава в него има брашно.

 

Поръчай истински натурален мед директно от малките ферми производители! 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *