6 съвета за приготвяне на вкусно бебешко пюре
Как се прави?, Храна за размисъл

6 съвета за приготвяне на вкусно бебешко пюре

Когато настъпи моментът за захранване на бебето, пред майките се появява дилемата – дали да си приготвят бебешко пюре вкъщи или да купуват готово от магазина?

Въпреки че готовите пюрета спестяват време и усилия, много майки предпочитат домашно приготвено бебешко пюре, защото са на мнение, че е по-здравословно за бебето от купешкото. Съставките, които се слагат в него са най-вече по избор на майката.

Според някои педиатри, захранването с домашни пюрета става по-лесно и това е едно от основните им предимства. Така детето свиква по-бързо да се храни с по-гъста храна.

6 съвета за приготвяне на вкусно бебешко пюре
flickr.com

Други лекари твърдят, че домашно приготвеното пюре може да отключи апетита на детето. Причината се крие в съставките – по-шарената бебешка храна стимулира любопитството на малките.

А на свой ред, плодовете и зеленчуците в домашните пюрета успяват да запазят значителна част от полезните си вещества и по този начин осигуряват необходимите на бебето витамини и минерали. В общи линии, домашно приготвеното пюре има доста предимства.

За да направите наистина вкусно бебешко пюре не е нужно да притежавате уникални кулинарни умения, просто следвайте тези 6 лесни съвета.

6 съвета за приготвяне на вкусно бебешко пюре
flickr.com

Най-важното изискване е плодовете и зеленчуците да бъдат чисти и по възможност градински. Ако все съмнявате в състава на купените плодове и зеленчуци – накиснете ги в студена вода за 1 час.

Обикновено захранването на малчуганите започва със зеленчукови и плодови пюрета, месно-зеленчукови пюрета. След определен период от време може да се премине на каши на зърнена основа (ориз, царевица или картофено нишесте) и попари със сирене.

В началото е добре да започнете захранването с картофени и морковени пюрета, които са по-лесносмилаеми от малките. След известно време вече можете и да разнообразите пюретата със сезонни плодове.

6 съвета за приготвяне на вкусно бебешко пюре
flickr.com

Най-добре е зеленчуците/плодовете да се сварят на пара, като следите да не се преварят, за да се запазят полезните им съставки.

След като продуктите се сварят, добавете малко вода, преди да ги пасирате (в зависимост от желаната гъстота)

Гответе само за конкретното ядене. Ако бебето не е успяло да изяде приготвената от вас храна, по-добре я изхвърлете. Не е препоръчително да оставяйте остатъците за дояждане, освен ако не са консервирани по правилния начин. Най-лесният начин да направите това е като затворите в бурканчета пюрето и ги поставите легнали в съда за варене. Покривате бурканчетата с вода, след което се варят около 25 минути.

 

А ако нямате време за домашни пюрета, поръчайте детски пюрета и каши, приготвени само от чисти, истински продукти – вижте ги тук! 

 

2 responses to “6 съвета за приготвяне на вкусно бебешко пюре

Тони

Много хубаво, но прясно мляко не се дава на бебета още в началото на захранването, защото е алерген. Добавя се кърма или АМ. Не е нужно и да се готви за всяко хранене. Има си начини на съхранение, които няма да изреждам. Малко е подвеждаща част от информацията в статията.

ivayla

Благодарим Ви за съобщението и се извиняваме за късния отговор. Поправихме допуснатите от нас неточности. Напълно сте права за млякото, а доколкото до изхвърлянето на храната – тя може да бъде консервирана предварително, но ако бъде замразена и размразена след определен период от време, зеленчуците губят своите полезни качества. Затова сме написали, че за да бъде високо витаминозна, най-добре е да бъде прясна. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *