10 съвета, които ще ви направят майстори в печивата
Как се прави?, Храна за размисъл

10 съвета, които ще ви направят майстори в печивата

Няма нищо страшно в това да изпечеш ароматен сладкиш или топящ се в устата хляб! Дори да сте абсолютно начинаещи в печивата, ви гарантираме, че с помощта на тези няколко съвета резултатът ще е съвсем различен.

Загрейте фурната 10-15 мин преди да я използвате

Ако сложите сладкиш или хляб да се пече, преди фурната да е достигнала желаната температура, времето за приготвяне ще се увеличи многократно. Още по-важното е, че печивото ви няма да се надигне както трябва без нужната силна струя горещ въздух, и резултатът ще е разочароващ – плоско тесто.

Преди да започнете: Прочетете рецептата докрай!

Не рискувайте да стигнете до половината от работата, за да осъзнаете че нямате бакпулвер или съществен инструмент или прибор.

Винаги мерете формите за печене на сладкиши в основата, а не в горната част

Някои форми имат набраздена външна горна част, което означава, че мерките на тази част ще са по-големи  изисквания в рецептата размер

10 съвета, които ще ви направят майстори в печивата

Формите за пудинг се мерят спрямо вместимостта

За да проверите мерките, напълнете вашия съд за пудинг с вода, която след това излейте в голям мерителен буркан. Така ще определите колко течност се събира в пудинговата форма

Няма нужда да пресявате брашното

Преди години повечето рецепти съветваха брашното да се пресява, първо, за да се премахнат примесите, и второ, за да се вкара въздух, който да олекоти тестото. Днес брашното се мели по много по-висок стандарт, така че няма нужда да го пресявате.

10 съвета, които ще ви направят майстори в печивата

Формите за печене на хляб се измерват спрямо тестото, което побират, или спрямо големината на самуна хляб, който се получава

Това може да бъде объркващо, ако не сте опитен пекар. За ориентир – стандартна форма за хляб от 900 г трябва да е приблизително 21,5 х 11,5 см в горната част и около 6 см дълбочина.

Уверете се, че всички съставки са с еднаква температура

Това означава, че те ще се сместят добре заедно и тестото няма да се цепи (ако пък се разцепва, значи ще получите тежък сладкиш) . Извадете яйцата и маслото предварително – поне 1-2 часа преди да ги ползвате. Въпреки това, ако сте забравили, винаги можете да размекнете маслото в микровълновата фурна, а яйцата сложете в хладка вода за 15 мин.

Винаги изполвайте мерителни лъжици, за да измерите малките количества10 съвета, които ще ви направят майстори в печивата

Десертните лъжички не са като мерителните! Нямате мерителни лъжици? Използвайте кухненска везна – 1 ч.л. е към 15 г (количеството ще варира незначително в зависимост от съставките)

Не отваряйте вратичката на фурната!

Задръжте любопитството си и устойте на изкушението да надникнете през вратичката на фурната, докато не е минало поне три четвърти от времето за печене. Ако отворите вратичката по-рано, средата на сладкиша е много вероятно да потъне. Температурата във фурната спада с около 30 градуса С всеки път, когато отворите вратата да проверите ястието, така че освен всичко останало, забавяте и процеса на печене.

 

Поръчай пресни продукти директно от малките ферми производители и се отдай на кулинарни приключения!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *