Как да направим страхотна питка за Коледа
Как се прави?, Храна за размисъл

Как да направим страхотна питка за Коледа

Никой не може да устои на аромата на току що изпечен домашен хляб с леко златиста хрупкава коричка. А що се отнася до коледната трапеза, питката заема централна позиция на нея.

Събрали сме ти няколко ценни съвета, с които замесването и изпичането на коледната питка ще мине безпроблемно.

Как да направим страхотна питка за Коледа

Няколко съвета при приготвянето на питка за Коледа

Важно е помещението, в което ще се меси тестото, да е топло с непроменлива температура.

Всички продукти трябва да са със стайна температура – за тази цел ги извади предварително от хладилника (минимум 30 минути).

Не е задължително тестото да се меси на ръка, за целта може да се използва и миксер с приставки за тесто. Ако все пак предпочиташ да работиш с ръцете си, първо направи “кладенче” в брашното (широка дупка в средата на брашното) и изсипи вътре всички продукти, като отначало бъркаш с лъжица, а когато тестото се “захване”, започни да замесваш с ръце.

След като замесиш тестото, то трябва да стои меко, но не лепкаво. Не прекалявай с брашното, защото рискуваш питката да стане много твърда.

Магията на втасването

Тестото има нужда от време, за да се надигне и да стане пухкаво. Обикновено се очаква то да удвои обема си. Времето за това е различно според използваната мая и температурата на помещението.

Има няколко основни техники на втасване:

На водна баня: Остави купата с тестото (покрито със стреч фолио или влажна кърпа) да престои в топла вода толкова дълго, че видимо да увеличи обема си.

Във фурна: Загрей фурната на 50°C и постави покритата с кърпа купа с тестото, докато обемът на тестото видимо се увеличи. Остави леко открехната врата на фурната, като използваш дръжката на дървена лъжица, за да не стане прекалено горещо и да започне печенето.

В хладилник: Приготви тестото с мая от студени продукти, намажи го с олио и го остави да престои в хладилника през нощта или за минимум три часа в купа, покрита със стреч фолио.

Важно е тестото да не превтасва. За да провериш дали е готово за печене, натисни с пръст  – ако формата след натискане се възвръща бързо, значи има нужда от още време.

След оформянето на питката, остави отново да втаса около 30 минути, покрита с влажна кърпа.

Как да направим страхотна питка за Коледа

Как да изпечеш питката

Хубаво е фурната да е загрята на 220 °C. Пече се така за 3-4 минути , след което градусите се намалят на 175 – 180 °C. Обикновено печенето на хляб или питка отнема около час, но това зависи според рецептата и фурната ви.

Ако се пече на вентилатор, се получава твърда и дебела кора. Ако кората е прекалено твърда, след изпичането на питката може да се намаже с масло, да се напръска с вода или да се покрие с влажна кърпа.

За хрупкава и лъскава коричка постави една голяма тава на най-ниската позиция, докато фурната се загрява. Щом се постигне желаната температура, сложи тавата с хляба, а в сгорещената тава излей половин литър гореща вода. Внимавай, защото се образува гореща пара. Бързо затвори вратичката на фурната. След като хлябът е готов, не го завивай с кърпа, за да го запазиш хрупкав.

И както народната поговорка гласи, „не безпокой хляба, преди да е обиколил нивата“. С други думи – след като извадиш питката от фурната, я остави да си почине, за да не стане клисава и тежка.

Разчупи питката докато е топла, но не и гореща.

 

За най-добър резултат, приготви питката с натурално брашно без примеси!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *