Как да се предпазим от грип
Съвети за здраве, Храна за размисъл

Как да се предпазим от грип

С падането на температурите, идва и времето на сезонните настинки и грипове, затова е нужно да бъдем особено внимателни за здравето ни. Как обаче да се предпазим от коварните вируси и грипове? Ето няколко съвета, чрез които да подкрепите имунната си система.

Как да се предпазим от грип

Приемайте повече течности

Течностите са важни за здравето на организма. Редовният прием на достатъчно количество течности дори е по-важен в сравнение с адекватния прием на храна, тъй като без вода човек може да преживее само няколко дни, докато без храна – седмици, понякога дори месец.

Водата играе основна роля в терморегулацията (поддържане на постоянна телесна температура от 36-37 градуса). При обмяната на веществата в организма и при дейността на мускулите се отделя значително количество топлина.

Как да се предпазим от грип

Не приемайте дразнещи стомаха храни

Направете малка почивка от тежките храни. Известно време не приемайте мазни и холестеролни ястия и разядки. Те могат да нарушат чревната флора и да доведат до доста проблеми. Вместо това заредете се със солидно количество цитрусови плодове, богати на витамин С. Консумирайте повече зеленчуци, сокове и салати, които са богати на витамини.

Всеки ден през устата към тялото ни влиза какво ли не – от приятните усещания на вкусната храна, до не чак толкова приятните бактерии и микроби. И макар че по-голямата част от тях са напълно безобидни, някои от тях са причината за появата на болести.

Тук идва ролята и на храносмилателната система – приемът на “добри” бактерии може да подсили имунната система и да оптимизира работата й, така че наблегнете на консумацията на храни с наличие на пробиотици. Такива са кисело мляко, кефир, ферментиралите храни като кисело зеле или кисели краставички, например.

Как да се предпазим от грип

Наспивайте се достатъчно

През нощта тялото се възстановява и регулира нивата на стрес хормоните, които могат да ви направят по-податливи към инфекции. Така че 8-те (или повече, ако може да си ги позволите) часа сън са важни, особено в студеното време.

Това е изводът и на няколко изследвания, според които хората, които се наспиват, имат до три пъти по-малко вероятност да хванат настинка или грип, в сравнение с онези, които спят по-малко от 7 часа на нощ.

Как да се предпазим от грип

Мийте ръцете редовно

Миенето на ръцете е важно за намаляването на риска от бактерии и микроби. Задължителните моменти са преди хранене, преди и след приготвяне на храна, след ползване на баня и тоалетна, след кихане или кашляне.

Мокрите кърпички и дезифектантът за ръце са повече от необходим аксесоар през студените месеци, за да се предпазим от нежелани инфекции, в случаите, в които нямаме достъп до сапун и вода.

 

Поръчай чиста храна директно от малките ферми производители и зареди тялото с енергия и здраве!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *