banner
Ние и виното

Трябва ли да дегустираме виното като експерти?

Автор: Мария Чалиева

“Какво пък толкова има в това дегустиране, не може ли просто да си пия?” – вероятно това е въпрос, който всеки от нас си е задавал.

Разбира се, можете просто да си пиете виното, без да се задълбочавате, така както пиете кока кола. Няма нищо лошо в това, както няма нищо лошо и в сериала „Дързост и красота“. Само че, така пропускате много от онова, за което  всъщност сте си платили. Когато дегустирате виното ще откриете много повече нюанси. Освен това и ще се забавлявате повече, особено ако сте с приятели.

И така колкото по-бавно и внимателно отпивате виното, толкова повече то ще ви се разкрива. Понякога, то е срамежливо божество.

Ето на какво да обърнете внимание:

Погледнете виното – подложете чашата на бял фон и добро осветление. Виното трябва да е прозрачно, не мътно, с интензивен цвят. По цвета можете да направите изводи за възрастта и качеството му. Обещаваме да посветим отделна тема само на това.

Завъртете виното в чашата – така му позволяваме да освободи ароматите си. Мирисът му става по-осезаем и можем да направим по-точна преценка за сорта и използваните технологии при производство.

Време е да вдишате дълбоко – не се притеснявайте да пъхнете дълбоко носа си в чашата и да вдишате няколко пъти. Асоциирайте ароматите – билки, тютюн, плодове, кожа, ванилия, трева…

Отпийте – за да оцените виното ви трябва достатъчно голяма глътка. Не трябва цялата ви уста да е пълна, но все пак не бъдете скромни. Оставете го за 3-5 секунди, преди да преглътнете, за да усетите вкуса по-добре.

Завъртете го внимателно – може да ви се струва префърцунено, но така засилвате влиянието на виното върху рецепторите си и в резултат вкусът се увеличава и подчертава. Преглътнете, но …това не е краят.

Послевкус – вкусът на виното не изчезва с преглъщането му. Остава послевкус, който се запазва по гърлото и устната кухина до няколко минути. Сега е моментът да направите заключения и да изградите собствена преценка. Не сте сигурни за преценката? Е, какво да се прави, ще се наложи да повторите цялата процедура още веднъж. Или още няколко пъти :-).

Всичко това, наистина изглежда малко сложно, затова ако трябва да запомните само две неща за дегустиране на виното, то нека те са:

  1. Пийте бавно
  2. Внимавайте

Още няколко препоръки:

  1. Бъдете смели – опитвайте всякакви вина.
  2. Не си слагайте парфюм, той ще се смеси с аромата на виното.
  3. Бъдете реалист – ако около вас има силни миризми на храни, не се напрягайте да усетите аромата на виното. Много често пиенето на вино е свързано с готвене. Ще ви трябва да се отдалечите на няколко метра, за да усетя ароматите на виното.
  4. Сухи тренировки – опитайте се да уловите аромата на всяка съставка, с която готвите; на пресни плодове и зеленчуци, когато ги режете; тренирайте с различни миризми – кожа, мокрото ви куче, мокра пръст след дъжд, боя за обувки. Напълнете мозъчната си база данни с различни миризми. Ще ви потрябват.
  5. Експериментирайте с различни техники за помирисване – кратки бързи вдишвания, или едно дълбоко вдишване, вдишване през различните ноздри. При всеки работи различна техника.

Стига толкова теория, време е за практика. ТУК е селекцията ни вина, с които да се упражнявате.

Автор: Мария Чалиева

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *