Съвети за здраве, Храна за размисъл

5 нови полезни хранителни навика, които да включите в ежедневието си

За да се чувстваме добре в кожата си, не е нужно много. Ето няколко ценни съвета, които ще ви помогнат да изградите по-лесно здравословни хранителни навици.

Достатъчно хидратация

Пийте достатъчно количество вода, особено изворна или пречистена. Хидратацията на организма е един от важните компоненти на здравословния живот, които много от нас ежедневно подминават. Казваме си “Пия кафе, това е достатъчно”, но съвсем не е така. Кафето има изсушаващ ефект в тялото ни, макар и да е вкусно и ободряващо и в малки дози да се отразява благоприятно на организма, но много хора прекаляват с консумацията на кафени напитки и не си набавят нужното количество чиста вода.

Много полезен навик, благоприятстващ функцията на червата и отделянето на токсините е изпиването на чаша топла вода след ставане сутрин.

Носенето на бутилка минерална, изворна или филтрирана чешмяна вода по време на работа, пазаруване или друга активност през деня, е друг добър навик, който ви осигурява хидратация и подобряване на работата на клетките в организма ви.

Някои експерти препоръчват до 3 литра вода на ден, но може да следвате вътрешните си потребности и да приемате и по-ограничени количества, въпорсът е да го правите постоянно и да следите за чистотата и качеството на приеманата от вас вода.

5 нови полезни хранителни навика, които да включите в ежедневието си

Малки порции

Яжте малки порции. На пръв поглед това може да звучи ограничаващо, но истината е, че количеството не е основното, което допринася за усещането за ситост.

В много от случаите начинът на поднасяне, обстановката, в която се храните и емоциналното ви състояние в момента на приемане на храната, са определящите фактори за усещането ви на ситост и удовлетворение от яденето.

Спокойно и внимателно се хранете с наслада

Хранете се бавно и се наслаждавайте на всяка хапка. Обикновено това става в приятна компания, под звуците на красива музика или във вдъхновяваща обстановка сред природата.

Концентрирайки се върху усещанията от храненето и цялостното ви преживяване (музиката, гледката, компанията), вие съумявате да извлечете максималното от преживяването и да усетите в дълбочина вкусовите и хранителни качества на гозбата пред себе си.

По този начин се свързвате с тялото си и със себе си и пълноценно и лесно може да различите чистата от пълната с химикали храна, добре приготвената от полуфабриката и цялостната от глезотията.

Подобно отношение към храненето е единственото, от което се нуждаете, за да започнете да живеете пълноценно и здравословно, защото вие ще бъдете собственият си учител, усещайки цялостно с тялото си кое ви кара да се чувствате добре (шепа бадеми, например) и от кое получавате киселини, болки в стомаха, подуване, запек и други проблеми (полуфабрикати, сосове и други продукти с хидрогенирани мазнини и генно модифицирани организми или прекомерни количества захар).

5 нови полезни хранителни навика, които да включите в ежедневието си

Разнообразие

Яжте разнообразна храна. По малко, но от повече видове и по-качествени продукти. Това е философията на японците, която им е помогнала да запазят физиката си в здравословни пропорции и да развият мисленето си и отношението си към живота в цялостна философия за преживяването на света, в който живеем и начините, по които да го направим пълноценно и удовлетворяващо.

За японеца не е достатъчно да яде някаква храна: традицията в тази страна повелява на трапезата да се слагат малки порции от разнообразни ястия, приготвени от възможно най-пресните продукти – риба, соеви изделия, зеленчуци и плодове, както и да се стреми човекът да запазва свежестта на използваните продукти с минимална (а понякога и без никаква) термична обработка.

В Япония е усвоен и приложен принципът на 5-те елемента, идващ от китайската традиционна медицина, което означава, че във всяко хранене стремежът е да бъдат съчетани по балансиран и здравословен начин 5-те основни вкуса (сладко, солено, кисело, горчиво, люто), което прави храната пълноценна и засищаща.

Начинът на поднасяне е също огромна част от цялостното преживяване на храната в култури като японската, защото се използват много съдове от естествени материали (глина, дърво, бамбук) и хранителните продукти се подреждат в купичките и съдинките внимателно, следвайки принципите на дзен, а трапезата е споделена с обични хора. Японската трапеза е място за засищащо, обогатяващо, сплотяващо и естетически удовлетворяващо преживяване за духа, емоциите и тялото.

5 нови полезни хранителни навика, които да включите в ежедневието сиСподеленост

“На трапезата изяж само една трета, а останалото дай на ближния” – Източна мъдрост

Споделяйте храната си: когато се храним в добра комапния с позитивно отношение, имаме навика да се засищаме с много по-дребни количества храна, отколкото хранейки се в уединение или пред телевизора.

Това се дължи на факта, че всичко в живота ни е съвкупност от множество фактори, включително и храненето и нашето здраве. Здравословно е да общуваме пълноценно помежду си, споделяйки емоциите си, преживяванията си и всички аспекти от съществуването си, включително и гозбите, които слагаме на масата си.

По този начин храната се превръща в многопластово преживяване, от което имаме усещане за пълноценност и цялостност, които огромната порция никога не може да ни донесе.

Уви, живеем във време на разпокъсаност на общностите и все по-голямо отчуждаване на индивидите и тази заедност се среща все по-рядко. Но от нас зависи да намерим подходящи партньори и приятели в живота си, с които да споделяме цялото си съществуване, включително и храната.

 

Поръчай чиста храна директно от малките ферми производители и зареди тялото с енергия и здраве!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *