Розе и храна - как да ги комбинираме
Ние и виното

Розе и храна – как да ги комбинираме

Розето завзема все по-голямо място в сърцата ни и от неангажиращо лятно вино се превръща в напитка партньор за всеки повод и храна.

При голямото разнообразие в стиловете на това вино, може да е малко объркващо как точно да го комбинираме с храна. Ето някои наши изпитани предложения, съобразени със стила розе.

Розе и храна - как да ги комбинираме

Плодово розе 

Изкусителните плодови аромати и леко по-плътните им тела от останалите розета ги правят подходящи за доста голям брой храни. Комбинирайте с печена сьомга, риба тон или дори с по-сериозни меса като патица или агнешко, но нека все пак да е деликатно сготвено.

Тези вина се представят чудесно в компанията на бели твърди сирена. Ако ви се иска нещо по-характерно българско, то ще се изненадате колко добре се получава с това овче сирене.

Цветист стил розе 

С флоралните си и билкови нотки, както и киселинността им (често равна на тази на белите вина) те са идеални за леки салати (тук трябва да внимавате дресингът да не е с по-висока киселинност от виното, така че по-внимателно с оцета); ризото, или ако сте настроени авантюристично – паеля с морски дарове; паста с по-лек сос също е добър вариант. Въобще, това е идеалната напитка за горещините.

Розета с пикантен характер 

Отличават се с по-наситен рубинен цвят и характерни аромати на зелена маслина, зелена чушка, бял пипер, допълнени с червени плодове и по-плътно тяло от другите розета. Вино с характер на червено, но с по-блед и прозирен цвят.

Тези им черти ги правят изключително гъвкави за комбиниране с храна.  Те ще издържат на силни и специфични аромати като аншоа, маслини, чесън, шафран….

Така че, не се страхувайте да експериментирате –  пиле на скара, риба или агнешко (няма нужда да е деликатно сготвено, а с много подправки и билки). Такива вина са много добри за … да, познахте…за барбекюта.

Тези розета са много приятни и със всякакви видове зеленчукови пастети или хумус. Ако изберете веганската версия, препоръчваме да ползвате бадемов тахан, вместо сусамов, той придава много по-нежна текстура, точно като за лятно розе.

Розе и храна - как да ги комбинираме

Розета в сладък стил 

Може да се изненадате, но те са идеалната половинка на всякаква пикантна азиатска храна. Роган джош, Корма и всякакви други любими пикантни ястия, които обикновено комбинираме с бира си имат достоен партньор в лицето на тези розета.

Ще кажете „Да се приготви корма ми е много сложно, откъде да намеря всички тези подправки?“ Хвърлете едно око на нашите комплекти подправки, те са точно за това.

Розе и храна - как да ги комбинираме

Прованс стил 

Всичко, което се яде в Прованс, тези розета са направени за това. А именно – рататуй, миди, салата Нисоаз. Тези елегантни вина са създадени точно за такива храни.

Розе и храна - как да ги комбинираме

И едно предложение за веганите – мини пици от тиквички, чери домати и сирене от кашу.

Розе и храна - как да ги комбинираме

 

Автор: Мария Чалиева

 

Поръчай истинско вино и пресни продукти директно от малките производители!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *