Тялото на виното - какво представлява
Ние и виното

Тялото на виното – какво представлява

Когато говорим за вино, често употребяваме термини, които могат да изглеждат на пръв поглед странно. Описваме нос, атака, вина, гръбнак, тяло. В поредица от статии ще ги обясним. Започваме с тялото на виното.

Да, виното има тяло. Но не става въпрос за неговите „форми“. Тялото – това е впечатлението за тежест, плътност и дори размер, което то оставя в устата ви.

Обикновено се дължи на алкохола, но захарта, дъбът или високата концентрацията на екстрахирани вещества, също може да добави усещане за плътност. Забелязвате ли? Казвам усещане, защото 10 грама от което и да е вино, винаги ще тежат 10 грама, нали?

Някои вина обаче (с по-висок алкохолен градус, или с повече съдържание на захар, или с по-висока екстракция) изглеждат по-плътни, по-тежки и дори по-големи, от други.

И така, когато опитвате вино, мислете за тежестта и пълнотата, която усещате усещате в устата си. Опитайте се да определите виното, дали е с леко, средно или тежко тяло.

Вино с леко тяло 

Деликатни и фини аромати на червени плодове, такива вина са с по-леки танини, изразена киселинност и по-нисък алкохол. Сортове – Пино Ноар, Сенсо, Гаме. Най-добри при температура на сервиране 12°-15°

Вино със средно тяло 

Това са вината, които обикновено са най-добри с храна. Класически представители на тази група са сортовете Барбера, Валполичела Бленд, Каберне Фран, Мерло, Санджовезе. Вината, произведени от тези сортове, могат да варират като стил поради регионалните различия в отглеждането и производството на вино.

Например Мерло от Напа Вали, САЩ ще има високи танини и по-тъмни плодови аромати, докато Мерло от Ломбардия, Италия вероятно ще покаже по-малко танини и преобладаващи аромати на меки червени плодове. Най-подходяща температура на сервиране 17°-19.

Вино с тежко тяло 

Такива вина имат повече танини, по-висок алкохол, по-наситени са на цвят, с аромати и вкусове на тъмни дребни плодове, като касис. Сортове – Алианико, Бордо бленд, Каберне Совиньон, Малбек, Сира. Най-добре се представят при температури между 17° и 19°.

Дотук с теорията, сега следва практиката:

Както разбрахме виното може да оставя различно усещане за тежест. Млякото може да варира по същия начин, главно заради маслеността си.

Какво ви трябва? – 4 чаши и 4 вида прясно мляко (0,2%, 2%, нормалното 3,6% и течна сметана)

Опитайте от четирите вида, като започнете от най-нискомасленото и стигнете до течната сметана. Не бързайте. Обърнете внимание на текстурата, плътността и впечатлението, което всяко едно оставя в устата ви. Усещането от нискомасленото мляко се разсейва и изчезва бързо, докато сметаната ще обвие езика ви с усещане за пълнота и тежест за доста дълго време.

За домашна работа, опитайте три вина с различно тяло, от по-леко към по-тежко. Ето и някои предложения:

Боровица, Гъмза 2013 – леко тяло

Еолис, Мерло, 2011 – средно тяло

Меди Вали, Сира ИНКАНТО – тежко тяло

 

Автор: Мария Чалиева

 

Разгледай и останалите вина в селекцията и поръчай директно от малките производители и бутикови винарни!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *