banner
Най-добрите филми за виното
Ние и виното

Най-добрите филми за виното

Има филми, в които виното е главен герой, е … или почти. Винаги е добра идея, да се съберете с приятели и бутилка вино и да си организирате тематичен филмов маратон. Забавно и образователно – какво повече можем да искаме?

Ето и нашата лична класация за любими винени филми.

Най-добрите филми за винотоA Good Year (2006)

Красиво сниман филм в Прованс. А трансформацията на Ръсел Кроу от финансов хищник от Лондонското сити до лежерен бонвиван в Прованс забавлява отлично. Филмът си има всичко, красиви пейзажи, опасна жена, романс и много вино.Най-добрите филми за виното

Sideways (2004)

Любимите Отбивки, заради които толкова много хора намразиха Мерлото и започнаха да пият Пино Ноар. Заслужава си да се гледа отново. Седнете на дивана с бутилка Мерло, да, точно така и дайте втори шанс на това забавно филмче и на Мерлото. Няма да съжалявате.

Най-добрите филми за виното

Bottle Shock (2008)

Базиран на истински събития, филмът с участието на Алън Рикмън разказва за прочутата сляпа дегустация на калифорнийски и френски вина в Париж. Резултатите от нея разтърсват индустрията и променят винената мода. Май завинаги.

Най-добрите филми за виното

The Kids are All Right (2010)

В тази полу-драма, полу-комедия Анет Бенинг и Джулиан Мур са двойка, опитваща се къде успешно, къде не да отгледа двете си деца тинейджъри. Най-хубавото на филма, поне за мен, беше вещината, с която великолепни вина се комбинираха със сложни житейски ситуации. Вдъхновяващо. Този филм ме кара да се чудя, дали ако поднеса лоша новина на майка ми, но с чаша прекрасно вино, ще я преглътне по-лесно. Може и да опитам.

The Silence of the Lambs (1991)

Може и да е малко зловещо, но безупречния вкус на др. Ханибал Лектър, просто не може да бъде подминат.

Най-добрите филми за виното

Mondovino (2004)

Документален филм за винения свят отвътре. Много подробен и на места критичен поглед към винопроизводството. Също и много разговори с Мишел Ролан, човекът чийто стил на виноправене се превърна в световен модел за подражание и успех.

Red Obsession (2013)

Прочуто винено имение в Бордо се опитва да удовлетвори ненаситния апетит на клиентите си за неговите редки и скъпи вина. Вината му вече не се купуват, за да се пият, а защото са станали символ на лукс и престиж. Филмът представя Бордо в най-красивата му светлина, но в същото време отразява и натискът, който пазарът (в случая китайският пазар) оказва върху винарите.

Най-добрите филми за виното

Somm (2013)

Пак документален филм, но много забавен. Показва четирима мъже, реални хора. Те са сомелиери и са в последните дни преди да се явят на изпит за Master Sommelier. Ако успеят да го вземат, ще получат титла, която имат само още 200 души в света. Филмът е комплексен и сложен, точно като хубавото вино и разказва увлекателно за тези четирима реални сомелиери и дните им пред най-голямото предизвикателство в живота им.

 

Автор: Мария Чалиева

 

Поръчай хубаво вино директно от бутиковите винарни и се подготви за неповторимо изживяване!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *