Истинска храна от farmhopping: защото здравето няма цена
Други, Истории от фермите

Истинска храна от farmhopping: защото здравето няма цена

Храната е горивото за нашия организъм и ние във farmhopping вярваме, че тя може да бъде и основен източник за здравето ни. Затова наблягаме изключително на истинската и натурална храна – такава, с каквато са се хранели нашите баби.

Същата, която се намира все по-трудно, а на нейно място на пазара здраво са стъпили продукти, от чието съдържание ни се приисква да сме внимавали повече в часовете по химия.  

Но истинската храна си струва. Ето защо.

Истинска храна от farmhopping: защото здравето няма цена
Хайвер сланина от пасищни животни от Чифлик Ливади, с. Дамяница

Истинската храна е без подобрители и консерванти

Готовите продукти, които нямат добавени консерванти, имат по-кратък срок на годност, но пък по-добри хранителни качества и по-истински вкус.

За голяма част от продуктите, които предлагат, производителите във farmhopping разчитат на естествени процеси, познати от хилядолетия като осоляване, опушване, сушене, ферментация.

Истинската храна е без пестициди

Когато производителят не пръска продукцията с пестициди, рискът да изгуби цялата реколта заради вредители, е по-голям.

В основата на устойчивото земеделие стоят естествени техники за борба с вредителите като натурални препарати, чиито цени са много по-високи от тези на конвенционалните, съвместно засаждане, постоянно наблюдение с цел бързо отстраняване на засегната листна маса, преди да могат вредителите да се разпространят.

Истинска храна от farmhopping: защото здравето няма цена
Круши от Българска круша, с. Българин

Истинската храна е без изкуствени торове

Когато даден плод или зеленчук не се стимулира с торове, а се оставя да расте по естествен начин, времето, необходимо за порастване и узряване е по-голямо, а с това се увеличават и разходите.

Фермите във farmhopping използват компост за обогатяване на почвата или биохумус, получен благодарение на червеи, които преработват органични отпадъци в почвата.

Червеите, обаче, нямат часовници и не се интересуват от пазарни срокове. На тях им трябва определен период от време, за да си свършат работата.

Истинската храна е без хербициди

Хербицидите са химични препарати за борба с плевелите, които имат вреден ефект върху екосистемата, здравето на почвата и на хората. Плевенето на ръка е трудоемко и отнема време, но понякога е единственият начин.

Истинска храна от farmhopping: защото здравето няма цена
Прасенце от ферма Войнов, с. Драгушиново

Без хормони за растеж и стимуланти за животните

В условия, близки до естестените си, едно пасищно пиле достига желаното тегло за ядене за около 3 месеца, а индустриално отглежданите бройлери са готови за около 1 месец.

На пасищното пиле са му необходими три пъти повече храна и време, а всяко животно, което се движи, изразходва повече енергия и съответно се нуждае от повече храна. Помниш ли аромата на пилешката супа от детството ти? Значи знаеш за какво говорим.  

Грижа за здравето на почвата чрез ротация на култури

Истинска храна от farmhopping: защото здравето няма цена
Насажденията на Био ферма Софина

В основата на устойчивото земеделие е заложена идеята, че природните ресурси трябва да се опазват, а не да се изтощават и унищожават. Редом с водата, една от най-големите ценности, която планентата ни е дала и без която няма да оцелеем, е почвата.

За да се погрижат за нейното здраве и да се предпазят от вредители, фермерите извършват т. нар. ротация на култури – ако първо е имало определен зеленчук засаден на конкретно парче земя (например картофи), след него се засажда друга култура (например боб).

Ротацията на култури намалява честотата, с която могат да се засаждат определени култури в устойчивото земеделие и по тази причина количествата, които фермерите успяват реализират не могат да се мерят с тези на конвенционалните производители.

Биосертифицираните ферми плащат големи административни такси

Макар не всички производители във farmhopping да са биосертифицирани, една част са. Сертификатът за биопродукция е свързан с допълнителни разходи към сертифициращия орган. В резултат продуктите стават малко по-скъпи от конвенционалните, но пък са с гаранция за чистотата си.

 

Поръчай чиста истинска храна директно от малките ферми производители и зареди тялото с енергия и здраве!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *