Защо истинска храна от farmhopping?
Други, Истории от фермите

Защо истинска храна от farmhopping?

farmhopping е онлайн фермерски пазар, където малки производители предлагат продукцията си директно на клиенти в града. Фермите са над 100, а продуктите, които предлагат около 1000. Толкова са може би и различните вкусове, които производителите обхващат. Както се казва – за всекиго по нещо.

Ръчно производство

Когато става въпрос за ръчно изработени продукти, произведени в малки количества (каквито предимно са продуктите във farmhopping), крайният резултат е различен от сходните му в търговската мрежа.

Големите компании имат съвсем различен производствен процес, чиито мащаби позволяват поддържането на по-ниски цени. Но пък често по-ниската цена означава по-ниско качество и по-дълъг срок на годност, който се постига с химични добавки, които не са полезни в дългосрочен план.

Защо истинска храна от farmhopping?
Зимнина в буркани на Манастир Благовещение, с. Копиловци

Късата верига означава по-свежи продукти с повече полезни хранителни свойства

Тъй като продуктите във farmhopping извървяват много по-кратък път от градината до кухнята ти, в сравнение с тези в супермаркета, те са много по-свежи и с много повече полезни вещества, които намаляват с времето, след като зеленчукът/плодът се откъсне.

Във farmhopping ти поръчваш, фермерът подготвя поръчката ти в рамките на 48 часа, доставя я в нашия пакетажен център, а ние ти я носим на същия ден. По този начин пресните плодове и зеленчуци не стоят на склад, а са откъснати специално за теб, узрели на слънце и събрали всички ценни нутриенти от почвата.

Защо истинска храна от farmhopping?
Зеленчуци от Био ферма Софина, с. Лесново

Всяка ферма има своите традиции

Всеки производител е различен от следващия – с уникални продукти, различни обеми и разходи. Но най-важното – със собствени производствени процеси, които често са плод на вековни семейни традиции, а не на изкуствено налагани стандарти, както е в индустриалното производство.

Затова решихме, че ще бъде най-честно, ако цените на продуктите на платформата се определят от самите производители. Защото те знаят най-добре, а мисията на farmhopping e двустранна – да подкрепи малкия фермер, като същевременно улесни градския човек.

Животът във фермата е непредсказуем и истински

Защо истинска храна от farmhopping?
Пасищните кокошките носачки на Чифлик Ливади, с. Дамяница

Продуктите, изработени ръчно, изискват повече търпение както от купувача, така и от производителя. Понякога се случва даден продукт да не бъде доставен от фермата и да липсва в съответната поръчка. Често причината е, че кокошките не са снесли, телетата са избягали или заради неочаквания студ реколтата е измръзнала. Ние, разбира се, първо ще компенсираме клиента за липсващия продукт, а после ще отидем да гоним телетата заедно с фермера. За да не става пак така.

Макар и рядкост, това се случва понякога във farmhopping и колкото и неприятно да е, подобни моменти ни напомнят, че истинската храна не расте по рафтовете в супермаркетите и не се отглежда в стерилна среда. Истинската храна изисква силна връзка с природата. Изисква да уважаваш животните и да се грижиш за тях. Да цениш природните ресурси.

Устойчивото земеделие често е непредсказуемо, рисковано и направо да си го кажем – цяло приключение. Но пък си заслужава, защото е истинско. Грижи се за природата и тя ще ти се отблагодари.

 

 

Поръчай истинска храна директно от малките ферми производители и зареди тялото с енергия и здраве!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *