Манастир „Благовещение“ – вкусна и екологично чиста храна от кюстендилския край 
Истории от фермите

Манастир „Благовещение“ – вкусна и екологично чиста храна от кюстендилския край 

Организираното земеделие и скотовъдството в Европа се появяват на Балканите. На територията на България е намерен най-старото колело в света, както и най-старото обработвано злато. Дълго преди германи, ибери и римляни да се научат да се бори с желязото, ковашкият занаят е усвоен от населението, живеещо по нашите земи.

Проповядването на християнството в Европа започва от о. Самотраки – древното балканско тракийско светилище. Апостол Павел разпространява благовестието от Йерусалим до Илирик, а учениците му в Тракия, Македония и Илирия. Според ап. Павел, който се стреми да опази Христовото учение от примеси, основаните църковни общини, са пример за безупречна вяра в тогавашния християнизиращ свят.

Днес всичко това звучи абстрактно, чуждо, без значение и все пак то е част от нашата идентичност. Идентичността, която възпитава историята, чрез духа и културата на предците, е определяща за бъдещето на всеки народ. Отстояването на памет, език и вяра е това, което помага на българите да оцелеят на кръстопът, наречен Балкани.

Манастир "Благовещение" - вкусна и екологично чиста храна от кюстендилския край 

Отец Касиан – настойник на манастир “Благовещение”:

“Докъде стигна човечеството … Да се ​​откъснем от родовете на вярата и живота …”

Така започва разговорът с когото идва на Копиловския манастир “Светото Благовещение на Пресвета Богородица”.

Отец Касиан се оттегли в манастир преди повече от 40 години, когато “всичко е невероятен протест срещу всичко и всички”.

Родом от Кюстендил, той получава светско образование по геофизика и приложна математика, но отказва следване и аспирантура в Москва. По-късно завършва Теология в Духовната академия, София. През 1981 г. приема монашество и става агумен на Жаблянския манастир “Св. Йоан Предтеча”.

С отглеждането и реализирането на продукцията от животновъдството и земеделското стопанство, той и послушниците успяват да възстановят запустелия манастир, чиято славна история започва през Средновековието преди Османското нашествие.

През 2003 г. монасите се заемат със строежа на ново духовно обиталище, православен манастир, край кюстендилското село Копиловци.

Комплексът е изграден върху закупени земи за период от 10 години, с средствата, извлечени от земеделието. Състои се от трикорабна черква и прилежащите към нея жилищни и стопански сгради.

Отец Касиан отказва заплата и се обявява против симонията търговията с духовни ценности, тъй като това противоречи на каноните на Православната църква. Открито се противопоставя на нередностите в БПЦ, което води до доброволното му отделяне от нея.

До 2005 г. Копиловският манастир принадлежи на Българската старостилна православна църква. Съвместното справяне с проблемите в тези сфери в Патриаршията само потвърждава неотложните различия и от 2008 г. ръкоположенията се извършват от Църквата на истинно-православните християни на Гърция.

Манастир “Благовещение” отблизо


Православната църква

Църквата е Вселенска, т.е. наднационална. Богослужението е едно – съобразено единствено с църковните канони. Всички, които изповядват ( правилно) вярата, са заедно. “Само езика е бариера да се изповядаш и да получиш опрощение.”

Православието е точна последователност от църковни прадеди, където всичко се случва по неизменни канони. Именно тази неизменност, определя неговата ортодоксална същност. Всяко отклонение от догмите на Църквата се счита за ерес, отстъпление от свещените правила на Христос, включително отклоненията в католицизма и протестантството.

“Непреодолими различия”

Манастир "Благовещение" - вкусна и екологично чиста храна от кюстендилския край Вселенските събори, целящи да съхранят Църквата от всяко посегателство или разкриване на догмите, които я ограждат. Пример за такова посегателство е смяната на календара, тъй като той има ключово значение във вярата.

Календарна реформа

Новозаветният църковен календар има за начало появата на Витлеемската звезда. “Той трябва да запише всички старозаветни събития от създаването на света, да маркира и фиксира всички важни събития, свързани със земния живот на Исус Христос, Неговата пречиста майка, свети апостоли, библейци, важни мирове и значими събития (поради което) допълва и до днес. “

Твърди се, че църковният календар е неточен, защото след (много) време, денят, в който се чества Рождество Христово, ще се измести през лятото. Този довод не се приема от противниците на реформата и се отхвърля като неверен. Те се аргументират с липсата на каквото и да било богослужебно отклонение или несъответствие с природните закони. Според тях отклоненията възникват с въвеждането на Григорианския календар, с което се нарушават църковно-каноничните изисквания и правила за богослужение, пост и др.

“На всеки Вселенски църковен събор, когато се обсъжда приемането на нови канонични постановления, свв. Отци утвърждават, че като приемат решенията на предишните събрания и не отменят нищо от тях, добавят съответните правила и канони. Това пълно съгласие и единомислие с предшествениците представлява съборното принцип на Църквата – вярата да бъде една и съща във всички времена и всички поколения … “

Манастир "Благовещение" - вкусна и екологично чиста храна от кюстендилския край През XVI век папа Григорий XIII налага нов календар в католичните страни, като целта е той да стане общ за целия свят. Въпреки това, въвеждането на Григорианския календар в европейските държави не става едновременно. В България има две неуспешни опита през 1916 г. Тогава Българската православна църква отказва да го приеме. Едва през 1968 г. БПЦ заменя Църковния календар с гражданския (Григориански) календар.

Макар да става задължително, календарната реформа се отхвърля от православното население, като най-силно е бездуванието в Русия, Света гора, Сърбия, Йерусалим и др. В Гърция народът масово престава да ходи на черква. “В България остава една малка група, която не е съгласна с реформата”.

Ето как се стига до появата на термини като старостилци или истинно-православни християни, т.е. тези, които се придържат към Църквата, новозаветен календар.

Днес броят на истинно-православните манастири в Гърция е около 70, а в Румъния са още повече. Според отец Касиан, в България те са два – Жаблянският и Копиловският. Ето защо.

Църковното Кръщение

Манастир "Благовещение" - вкусна и екологично чиста храна от кюстендилския край 
Баптистерият в манастир “Благовещение”

БПЦ издава требник, според който тайнството Кръщение, се извършва с три пълни потапяния, “ако свещеникът не го направи, се лишава от свещен сан. Днес никой не прави това. Сега има един купел, леген – окинат му краката … Че това е умивалник. Църковното Кръщение е тайнство, духовно рождение за вечен живот “, допълват братята.

Що се отнася до кръщението с обливане или разрушение, според съответното ценоразпис, трябва да се уточни, че това е римокатолическата практика. Подобната заемка в православието е принципно невъзможна.

При настъпването и разпространението на християнството, в храмовете се изграждат баптистерии за извършването на босненствата. С времето необходимостта от басейните отпада. Те са заменени с котели, чийто обем е достатъчен за кръщене на пеленачета, тъй като всички възрастни също са били кръстени скоро след раждането си.

Днес повечето българи не са били кръщени изобщо или са били кръстени, но не според църковния канон. На практика това означава, че извършеното е невалидно. Ето защо функциониращият баптистерий в черквата прави Копиловския манастир изключителен.

Манастир "Благовещение" - вкусна и екологично чиста храна от кюстендилския край 

Продукцията на Копиловския манастир

Въпросът с храната “не е дреболийка, това е война за физическо и духовно оцеляване …”.

Продукцията на Копиловския манастир е био сертифицирана. Насажденията се обработват с препарати, подходящи за биоземеделие: разтвор от колоидна сяра, бордолезов разтвор, син камък, апел, фунгицид, нахранващ разтвор от ферментирала коприва и др.

В началото се налага използването на скъпи италиански био препарати, за да се преодолеят последствията от конвенционалното земеделие. С времето ситуацията е овладяна, а монасите се научават сами да приготвят смесите по оригиналната технология. Използват се още прясно птиче и говедо тор.

Манастир "Благовещение" - вкусна и екологично чиста храна от кюстендилския край 

Работи с агроном, специализирал био земеделие на запад. Разчитат на собствената метеорологична станция, която измерва атмосферните условия и риска от появата на заболявания по насажденията. Така получават надеждна информация за синоптичната прогноза, предупреждения за опасни явления и изследват климата в стопанството. Системата работи през Интернет, чрез холандски сървър.

Всички тези методи им позволяват да достигнат около 2% червевост и високо качество на храната, които се отглеждат върху площ от 1000 дка.

Според сезона, манастир “Благовещение” произвежда и предлага плодове, зеленчуци, жито, риба и кисело мляко – “всичко, което расте на тази прекрасна географска ширина”. Кюстендилската област е една от най-плодородните в България.

Манастир "Благовещение" - вкусна и екологично чиста храна от кюстендилския край 

“Урбанизираният начин на живот налага използването на всички отрови, срещу които вие (Farmhopping) се борите”, посочват братята.

 

Автор: Ани Манева

Снимки: Анна Гетова

 

Разгледай продуктите на Манастир “Благовещение” и поръчай от тук!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *