Оранжевото вино на Вила Мелник
Ние и виното

Оранжевото вино на Вила Мелник

Ще ви представим едно необичайно вино. Ако искате да опитате нещо не само необикновено, но и запомнящо се, то Оранжевото вино на Вила Мелник не е за изпускане.

Никак не е случаен фактът, че точно това вино е #20 в класацията за 50-те най-добри български вина за 2016 и #1 от специалните в същата престижна класация.

Вила Мелник е семейна винарна, които правят не просто добри, а понякога направо дръзки вина. Както самите собственици казват: „Искахме да направим нещо лудо, и затова направихме оранжево вино…“ Може и да е лудо, но им се е получило чудесно.

Необикновеното на това вино е фактът, че е направено от бял сорт грозде, но по технологията за червено вино. Резултатът не е просто бяло вино, а нещо много по-интересно. Такива вина имат своя собствена категория – оранжеви вина.

Оранжевото вино на Вила Мелник е от сорта Совиньон Блан. Това му придава лекота и характерност. Ето и как изглежда самото вино в подробности на цвят, вкус и аромат.

Оранжевото вино на Вила Мелник

Оранжево вино на Вила Мелник

Цвят: Виното е с наситен жълт цвят. Получава се заради продължителния контакт на ципите на гроздето с гроздовия сок и така се извличат повече цвят и аромат. И като говорим за аромат…

Аромат: Характерно за оранжевите вина е, че имат аромати на мед, стафиди, сушени тропически плодове, лешник, бразилски орех, масло, сушени портокалови кори. Тук, заради сорта на гроздето, ароматите са по-деликатни и плодови – цитрус, дюли, праскови.

Вкус: Вкусът е голямата атракция в тази бутилка. Ще се изненадате от леко соленовато начало, изявена стипчивост, заради контакта с ципите. Доста по-плътно от което и да е бяло вино. Вкусът е свеж и навява асоциации за цитрус и цветя.

Храна: Предимството на оранжевите вина е, че могат да бъдат комбинирани с доста повече видове храни. По-плътното им тела, подпряни от стабилни танини си партнират чудесно с много пикантни храни. Нали знаете, как за по-лютива храна обикновено инстинктивно посягаме към бирата. Имаме основания, защото повечето вина се огъват пред горещината на подправките. Не и това, обаче.

Оранжевото вино на Вила МелникПредлагаме ви ароматното и меко къри Корма, или кашмирски стил къри – Роган Джош, а за най-смелите любители на лютото – Виндалу, известно като едно от най-пикантните, ароматни и люти индийски кърита. И трите ястия можете да приготвите лесно с нашите комплекти подправки.

 

Поръчай оранжево вино и подходяща храна за него директно от производителите!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *