Био ферма Софина - биозеленчуци под слънчевите лъчи
Истории от фермите

Био ферма Софина – биозеленчуци под слънчевите лъчи

Семейната био ферма Софина съществува от началото на 2009 година и се намира в село Лесново близо до град Елин Пелин само на 20 километра от София. Там Стоян и Теодора Симеонови се грижат за близо 70 дка биосертифицирани насаждения.

Продукцията на фермата включва огромно разнообразие от култури, сред които: орехи, лешници, различни сортове домати, краставици, тиквички, чушки, целина, тикви, моркови, картофи, цвекло, боб, спанак, както и по-нестандартните за нашия край, но изключително полезни кейл и манголд.

Повечето от семената, които използват във фермата са тяхно производство – всяка година оставят, например, няколко тиквички да узреят и на следващата година засяват със семена от тях. 

Контрол от сертифициращия орган

Фермата на Стоян и Теодора е биосертифицарана и съответно трябва да спазва строги правила, за да го запази.

Спонтанни проверки от сертифициращия орган се случват около три пъти годишно, а на определен период от време се взимат проби от всичко, отглеждано във фермата, които се изпращат в независима лаборатория в чужбина.

При най-малката намерена нередност сертификатът може да бъде отнет, а производителят – задължен да продаде продукцията си като конвенционална, като в някои случаи се налагат и финансови санкции.

Където няма химия, има живот

Но това не са единствените предизвикателствата пред биосертифицираните производители. Тъй като в продукция на Био ферма Софина няма нито грам синтетични пестициди, хербициди, инсектициди, торове и всякакви други отрови за продукта, почвата и хората, рисковете за насажденията са огромни, а грижите – трудоемки.

Докато много конвенционални производители биха използвали хербицид в борбата с плевелите, в Софина плевят на ръка всичките 70 дка насаждения. Използват само естествени методи за борба с вредителите, а био препарати – в крайни случаи, поради високата им цена.

Насажденията, които не се обработват с химични отрови, представляват една самостоятелна екосистема, в която различните видове си взаимодействат и голяма част от вредителите се унищожават по естествен път.

Био ферма Софина - биозеленчуци под слънчевите лъчиПлевелите и други органични отпадъци се превръщат в компост, при който важна роля играят червеите, без които този процес би бил невъзможен. С получения органичен тор се обогатява почвата и се затваря цикъла.

Като във всички малки стопанства, и в Био ферма Софина работата никога не свършва, а време за почивка почти не остава – стопаните работят по близо 12 часа на ден. Помагат им двете им дъщери, на 7 г. и на 19 г., както и работници от близките села.

Но Стоян и Теодора не се оплакват, защото освен, че хранят семейството си с качествена и истинска храна, снабдяват още десетки други домакинства с възможно най-свежите и естествени зеленчуци, чийто наситен вкус превръща и най-обикновената салата за вечеря в неустоимо удоволствие.

Био ферма Софина отблизо


 

Научи повече за Био ферма Софина и разгледай продуктите им тук!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *