Винарна Рупел – натуралните вина
Истории от фермите, Ние и виното

Винарна Рупел – натуралните вина

Винарна Рупел е наш партньор отскоро, но сме очаровани от свежите и плодови вина, които предлагат. Просто не можахме да устоим на изкушението да ви разкажем повече за тях. Още повече че имахме удоволствието да посетим избата лично.

Хубавото на семейните винарни е, че най-вероятно ще говориш лично със собственика и ще научиш всичко от първа ръка. Точно това се случи и с нас. Посрещнаха ни Павел и Анита Граматикови, които всеотдайно и с голямо търпение развиват лозята и избата.

Винарна Рупел – натуралните вина

Като говорим за лозя, масивите им са разположени в района на село Долно Спанчево, близо до Петрич. Областта се казва Рупел, откъдето идва и името на избата.

Всички знаем, че в този регион винарството е традиционно занимание и в почти всяка къща се прави вино, главно от памид и местната Широка мелнишка. В Рупел решават да тръгнат по друг път.

Преосмисляйки традициите и пречупвайки ги през собственото си разбиране за вино, собствениците правят проучване за това какви сортове ще са най-подходящи за конкретните условия на техните лозя. Обмислят всеки детайл като състав на почвата, особености на климата, температурни разлики… И след това взимат решението какви сортове да засадят.

И тук са подходили много смело, защото освен класическите като Каберне Совиньон, Мерло и Пино Ноар, са решили да засадят и необичайните за България – Санджовезе, Небиоло и Марселан. Смело решение, защото въобще не е било ясно дали тези сортове ще виреят добре у нас и как ще се развиват. На въпроса „Как решихте да засадите точно Санджовезе?“ –  Павел отговаря – „Така ми подсказа сърцето“.

Добре му е подсказало, защото резултатите са чудесни. Но това се вижда чак сега, след цели 12 реколти. Започваме бавно да осъзнаваме, колко отдаденост и смирение е нужно, за да се занимаваш с винарство. Лесно ни е на нас, ние сме просто любители на виното, охкаме и ахкаме около някои бутилки. Но да започнеш от нула, да рискуваш с нетрадиционни сортове и да чакаш 12 години , за да видиш резултата… Това не всеки го може.

Винарна Рупел – натуралните вина

Посетихме лозовите масиви, разбира се, и участвахме за малко в гроздобера. Признаваме си, че повече ядохме, отколкото брахме. Освен лозята, разгледахме и цялата изба. Имахме възможност да проследим целия път на гроздето от растението до бутилката.

Философията им за направата на вино е да следват стриктно принципите за чисто производство без никакви компромиси. В резултат се получават вина, в които няма никаква външна намеса, натурални и чисти.

Винарна Рупел – натуралните вина

Рупел разполагат със сериозен капацитет за производство, но съвсем умишлено не ползват целия, защото са съсредоточени в качеството на виното, а не в количеството.

Дълбоко ни впечатли азотната инсталация, с помощта на която, през целия процес на производство, виното няма контакт с въздух и съответно кислород. А това не позволява оксидиране, което веднага води до намалени или никакви количества сулфити.

Сулфитите не се добавят във виното, защото има едни лоши хора, които искат да ни стъжнят живота и да ни пробутват вредни вещества. Те са консервант, използван от древни времена и предпазват виното от окисление. С други думи, запазват го такова каквото го обичаме – плодово и свежо.  С тази нова технология Рупел хитроумно заобикалят употребата на сулфити, какво по – хубаво от това?

Винарна Рупел – натуралните вина

Сега стигаме до любимата ни част – дегустацията. Павел и Анита ни бяха подготвили сериозно количество за опитване. Каквото можахме направихме, за да не се изложим. Какво харесахме може да видите тук.

Опитахме новата серия Спанча – млади, плодови и жизнерадостни вина. Готови за купон и приключения!

Обърнахме специално внимание на серията Граматик и любимеца ни Марселан, който още с първото си появяване на пазара се включи в топ 50 на Ди Вино. Не е зле като за начало, нали?

 

Поръчай вино от Винарна Рупел тук!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *