Граматик Марселан на винарна Рупел
Ние и виното

Граматик Марселан на винарна Рупел

Хората като че ли малко се притесняват от сорта Марселан. Да, той не е много популярен в България, само няколко изби го предлагат, и като че ли никой не знае както да очаква от него.

Няма място за никакви притеснения – марселанът всъщност е много приветлив и лъчезарен сорт, от който се получават чудесни вина. Но да започнем с малко история.

Сортът е нов, селектиран е през 1961 г. във Франция, близо до град Marseillan,  кръстоска между Каберне Совиньон и Гренаш. Създаден е, за да комбинира финеса и качеството на Кабернето и устойчивостта към жеги на Гренаша. В Лангедок, е ползван най-често в купажи, за да придаде плътност и плодовост на винения бленд.

Във винарна Рупел избират да го засадят точно с такава цел. Но изненада… оказва се, че Марселанът се приспособява изключително добре към условията на землището им,  и започва да дава много добро вино. Толкова добро, че собствениците решават да го бутилират самостоятелно, въпреки непопулярността на сорта.

И оценката на специалистите на закъснява, още първата реколта от Марселан Граматик, представена на пазара влиза в Топ 50 на българските вина за 2016 г. Това е вълнуващо вино, което заслужава напълно вниманието ви.

Червено вино Граматик Марселан Винарна Рупел

Цвят: Много плътен пурпурен цвят с виолетов оттенък по ръба.

Аромат: Изявени плодови аромати, преобладаващо в тъмната гама – черница, сушени сливи, сладки ликьорени тонове; след известно време ще забележите и по-ефирни нотки подобни на етерични масло, не точно типичния за Каберне евкалиптов нюанс, но си личи, че са роднини. Дъбовите нотки изобщо не са натрапчиви, въпреки че виното отлежава между 9 месеца във френски дъбови бъчви.

Вкус: Средно плътно тяло с много приятна свежест, което го прави лесно за комбиниране с различни храни. На небце изпъква боровинка, канела и лека опушеност. Тялото е сочно и обло и с приятна мекота, усеща се отлежаването на виното. Средно дълъг и хармоничен послевкус, който разкрива характера на виното – плодови нотки, подправки, дискретен опушен тон и накрая какао. Вдъхновяващо вино, което плаче да бъде придружено с подходяща храна. И като заговорихме за това…

Граматик Марселан на винарна Рупел

Храната: Марселан Граматик заслужава подобаваща компания, която обаче не бива превзема сцената. Избрахме имам байълдъ. Да, това е ориенталско ястие, а основните му съставки патладжан, домати и лук  балансират между, кисело, сладко и опушено. Приготвихме го в съвременната по-лека и бедна на мазнини версия вдъхновена от фюжън кухнята, а смелата добавка на кориандър категорично му придава свежест, така че да партнира достойно на това забележително вино.

 

Поръчай вино от Винарна Рупел и други бутикови винарни тук!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *