Есен с аромат на печени кестени
Есен, Сезонни богатства, Храна за размисъл

Есен с аромат на печени кестени

Есента е онзи сезон, който ни грабва с толкова богато разнообразие от цветове, вкусове и аромати, че просто няма как да й се сърдим, задето ни отнема безгрижието на лятото.

На прага на дългите, студени зимни дни, природата се е погрижила да ни подбере най-полезното от асортимента си, за да ни зареди със сила, здраве и енергия, от които имаме все повече нужда.

Това е времето, в което телата ни се подготвят за периода на по-малко физическа активност и за по-крайни, неблагоприятни условия в околната среда.

За да бъде преходът по-плавен и лесен, се обръщаме към онези типично есенни продукти, които ще допринесат не само към доброто ни физическо състояние, но и към богатството на трапезата ни.

А едва ли има нещо, с което да свързваме по-силно прехода от есента към зимата, от ароматът на печени кестени, разнасящ се по улицата в хапещо студената вечер. Няма човек, който да остане равнодушен, сигурни сме.

Есен с аромат на печени кестени

Кестените съвсем не са от най-популярните ядки – може би защото са налични само в няколко месеца от годината, което е още една причина да не ги пропускаме.

И за разлика от повечето ядки, в които основното съдържание е от мазнини, кестените са с превес на въглехидратите – в 100 г кестени има около 53 г въглехидрати, от които 11 г са захари, 5 г фибри и 37 г нишесте. В допълнение, получаваме и 2.2 г мазнини и 3 г протеини.

Откъм полезни вещества кестените се отличават със значително количество витамин С (43% от препоръчителната дневна доза), което ги прави идеални за повишаване на имунната система през студените месеци. Допълнително съдържат и високи нива на манган (59%), мед (25%), витамин В6 (25%) и калий (17%).

Есен с аромат на печени кестени

Високото съдържание на въглехидрати прави кестените отлична алтернатива на картофите, в случай че леко са ви омръзнали като гарнитура. Те са особено подходящи като плънка за птици – веднага се сещаме за пуйка с кестени, но без да трябва да чакаме Коледа за нещо толкова сложно, съвсем спокойно и в обикновена вечер може да приготвим пиле с плънка от кестени.

От кестени може да се приготви и брашно, което да се използва за направата на хляб, сладкиши или за сгъстяване на сосове (много популярни в Италия). За целта изпечените и обелени кестени се изсушават в дехидратор или във фурната на ниска температура, след което се смилат в блендер или мелачка.

Есен с аромат на печени кестени

Но разбира се, най-популярни кестените си остават печени. Ако не ви се обикалят улиците в студената вечер, за да търсите познатия аромат, лесно може да си ги приготвите и вкъщи.

Как да си направите печени кестени

Стъпка първа, разбира се, е да си набавите кестени. След което загрявате предварително фурната на 200 градуса.

С върха на остър нож направете разрез с формата на Х на плоската част на всеки кестен (в противен случай те ще започнат да “гърмят” и подскачат из фурната).

Поставете ги в плитка, плоска тава, като внимавате да не са прекалено нагъсто. Оставете ги във фурната за около 20-30 минути, като периодично разклащате тавата, за да се изпекат равномерно.

След като ги извадите от фурната, изчакайте ги леко да изстинат, преди да започнете да ги белите, но не ги оставяйте да станат студени – беленето става по-трудно, а и са по-вкусни, докато са топли.

Добавете и бутилка червено вино, за истинска есенна наслада.

Ако вместо да ги печете, предпочитате да ги сварите, сложете ги в тенджера със студена вода, изчакайте да заври и оставете на среден огън да се варят около 15-25 минути. След това отцедете водата и ги обелете, докато са топли.

 

Поръчай пресни сезонни продукти директно от малките ферми производители!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *