10 причини да хапвате риба по-често (плюс един разбулен мит)
Съвети за здраве, Храна за размисъл

10 причини да хапвате риба по-често (плюс един разбулен мит)

Съвсем не трябва да си търсите повод, за да приготвите риба за вечеря – специалистите по хранене препоръчват поне два пъти седмично да включвате рибни ястия за менюто си.

А всички ние, които обичаме добрата, истинска храна, веднага се съгласяваме – защото освен да внесе разнообразие в храненето, рибата и рибните продукти ни даряват с незаменими полезни вещества, които се грижат за доброто ни здраве, външен вид и добро настроение.

И защото държим думите ни да са подплатени, ето няколко от най-важните причини да хапвате риба колкото се може по-често.

10 причини да хапвате риба по-често (плюс един разбулен мит)

Рибата е богата на хранителни вещества

Няма нито един вид риба, която да не е богата на важни хранителни вещества – като протеини и разнообразие от витамини и минерали.

Колкото по-мазна е една риба обаче, толкова по-добре, защото получавате високи дози от мастноразтворимия витамин D, чиято липса най-силно усещаме през мрачните и студени дни на зимата.

Мазните риби са и с много по-високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които са незаменими за правилното функциониране на мозъка и организма като цяло.

Рибата може да намали риска от сърдечен удар и инфаркт

Именно заради високото съдържание на омега-3 в рибата, учените смятат, че редовната й консумация може да подобри здравето на сърцето и да намали риска от сърдечни заболявания.

В едно от множеството изследвания по темата, проведено сред 40 000 лекари от САЩ, се установява 15% по-нисък риск от сърдечни заболявания сред тези, които консумират риба поне веднъж седмично.

Рибата може да подобри мозъчните функции и да намали уврежданията от възрастта

Не е тайна за никого, че с напредването на възрастта капацитетът на мозъка често намалява. Много изследвания обаче потвърждават връзката между редовната консумация на риба и намаленото увреждане на мозъка вследствие на възрастта.

Една от причините може да е свързана със сивата материя в мозъка, тъканта, която свързва невроните, отговорни за обработването на информация и паметта.

Изследванията откриват, че хората, които консумират риба веднъж седмично, имат повече сива материя в мозъчните центрове, които регулират емоциите и паметта.

10 причини да хапвате риба по-често (плюс един разбулен мит)

По-щастливи сме с порция риба

Не само защото вкусната и истинска храна ни кара да се чувстваме по-добре, но и защото редовната консумация на риба може да намали риска от поява на депресия.

Причината отново е в омега-3 мастните киселини, които освен че имат позитивен ефект върху психичното благосъстояние, могат да подобрят и начина, по който организмът реагира на антидепресантите.

Когато няма слънце, яжте риба

Не е случайно, че мазните риби като сьомгата са ежедневие в храненето на северните народи.

Рибата е един от най-богатите източници на витамин D – всъщност само с една порция сьомга си набавяте 100% от необходимата дневна доза.

10 причини да хапвате риба по-често (плюс един разбулен мит)

Рибата се грижи за здравето на очите

Две независими изследвания сред жени в напреднала възраст, консумиращи редовно риба, откриват съответно 42% и 53% по-нисък риск от макулна дегенерация – заболяване, което е основна причина за намаляването на зрението и ослепяването при възрастните.

Рибата подобрява съня

Има много причини за намаленото качество на съня, което е все по-често срещано в напрегнатия съвременен свят. От постоянен стрес до излагането на синя светлина непосредствено преди лягане (като тази от таблета или телефона), но според учените недостигът на витамин D също може да е водещ фактор.

А както вече отбелязахме, малко храни са толкова богати на ценния витамин, както рибата.

Рибата е вкусна и лесна за приготвяне

Не е нужно да търсите сложни рецепти (трудно и ще намерите такава, що се отнася до рибата). Най-големият й плюс е фактът, че е толкова лесна и бърза за приготвяне – идеална за вечер през седмицата, когато нямате време и сили за губене.

Но също така е и изключително вкусна, така че да се превърне в изживяване за всички сетива. Какво по-хубаво?

10 причини да хапвате риба по-често (плюс един разбулен мит)

И последно: можем ли да ядем риба заедно с млечни продукти?

Един от най-големите митове в света на храненето – че съвместната консумация на риба и млечни продукти може да доведе до натравяне или появата на стомашно разстройство. Добрата новина е, че няма абсолютно никакви научни доказателства за това.

Всъщност, в много кухни съществуват най-различни традиционни рецепти, които използват комбинацията – от печена риба със сметанов сос, през рибен чаудър, до пържен сафрид със сос от кисело мляко, чесън и орехи.

Една от причините за появата на мита, е във факта, че и рибата, и млечните продукти са богати на протеини, което може да затрудни храносмилането. Но ако по принцип нямате проблеми със стомаха, няма причини да се притеснявате. Експериментирайте на воля, в разнообразието е ключът към живота!

 

Поръчай прясна риба и се отдай на кулинарни приключения!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *