Как да се науча да дегустирам – танините
Ние и виното

Как да се науча да дегустирам – танините

Какво е тайнственото нещо, наречено танини, за което се говори толкова често в света на виното? Това са съединения, които се съдържат в ципите, семената и дръжките на гроздето, а също и в дъбовите бъчви.

Те допринасят за структурата, сложността и текстурата на виното, както и за способността му да старее красиво. Говорим само за червено вино. В бялото вино няма танини.

Танините създават усещане за изсушаване, стипчивост и лека горчивина в устата, обикновено в задната част на езика. Може да не звучи много приятно, но танините са много важна част от виното. Те са като мехурчетата в Кока-Кола, без тях виното би било една сладка, лепкава и отегчителна течност, която въобще не бихме искали да пием.

След толкова противоречия, съвсем логично възниква въпросът – добри или лоши са танините? Ами, и двете. Прекалено таниниво вино не е приятно на вкус, но с течение на времето танините стават меки, гладки и оставят виното с плътно тяло, структура и дълъг послевкус. Вината с малко танини могат да бъдат слаби и безвкусни. Накратко, във виното трябва да има достатъчно танини, за да получи структура и потенциал за стареене, но не чак толкова, че да ви докара физиономия, като че сте захапали хапче аналгин.

А храната? По-силно таниновите вина се комбинират добре с богати месни ястия, защото мазнините в тях разтварят танините, омекотяват усещането и помагат на виното да разкрие красотата си. Усещането за стипчивост се получава заради взаимодействието на танините с протеиновата част на слюнката. Съответно тя губи смазващата си способност. Затова и по-екстрактивните вина се комбинират добре с месо, чиято основна градивна единица са протеините. Така усещането за стипчивост намалява.

Как да се науча да дегустирам – танините

За днешното упражнение ви трябват:

3 чаени чаши, 3 торбички черен чай, топла вода

Напълнете чашите с топлата вода и поставете торбичките чай вътре. Нагласете си таймер за осем минути. На втората минута извадете точбичката от първата чаша, на четвъртата от втората и на осмата от третата. Изчакайте чая да се охлади. Това е много важно, за да може да получите по-правдиво усещане за танините. Така че, моля, изчакайте да се охлади.

Започнете да опитвате чайовете във възходящ ред. От 2-минутната отвара, към 8-минутната. Задържайте течността и я търкаляйте в устата си. Отбележете усещанията си. Обърнете внимание как чаят става чувствително по-стипчив, а усещането за изсушаване и горчивината се увеличават с увеличаване на времето на запарване.

Това, което усещате, са танините. Те не се срещат само в гроздето, има ги и в чая, също и в кафето.

Как да се науча да дегустирам – танинитеА сега домашната работа:

Опитайте три вина с различни нива на танини, от по-малко, към такива с повече.

Пино Ноар – ниски танини:

Нашето предложение – Пино Ноар, 4 сезона, вина Юстина

Мерло – средни танини:

Нашето предложение – Мерло Single Vineyard, Меди Вали

Каберне совиньон – високи танини:

Нашето предложение – К7, Каберне Совиньон, изба Балар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *