5 съвета как да направите Коледа по-здравословна
Храна за размисъл

Няколко съвета как да направиш Коледа по-здравословна

Коледните празници традиционно се свързват с големи маси, доста излишен стрес и дълги, напоителни вечери. За да е още по-приятно прекарването по Коледа, виж тези няколко съвета как да я направиш по-здравословна, без да жертваш доброто настроение.

5 съвета как да направите Коледа по-здравословна

Потърси здравословни алтернативи и добавки за печивата

Коледа не е същата без уютния аромат, разнасящ се от кутиите и чиниите, пълни с коледни бисквити, сладки, курабийки, меденки, кейкове и сладкиши…

Ако искаш без угризения да се насладиш на само-още-една-курабия (а Коледа не е времето да си вменяваш чувство за вина), потърси здравословни алтернативи на продуктите, които използваш.

Заложи на повече сушени плодове за допълнителна сладост – но избери такива, които са произведени по естествен начин, без добавянето на захар.

Използвай пълнозърнести брашна за повече фибри и витамини, и добави полезни семена (тиквени семки, ленено семе, сусам, чия) и ядки, за да заредиш с полезни мазнини и ценни минерали.

А традиционните коледни подправки като индийско орехче, джинджифил, канела, кардамон ще допринесат за забързването на метаболизма. Кой каза само още една курабия?

5 съвета как да направите Коледа по-здравословна

Елиминирай вероятността от махмурлук на следващия ден

Сигурни сме, че не искаш да прекараш деня след Коледа с главоболие в леглото. Обаче е доста трудно да откажеш на още една чаша вино, или да не завършиш с чаша коняк, или само още една…

Важно е да започнеш с предпазните мерки още от преди да започнеш да пиеш, за да избегнеш неприятните последствия. Най-логичният съвет е да пиеш по-малко, но хайде, него ще го пропуснем. За сметка на това, си хапни добре, защото храната ще помогне на тялото да абсорбира алкохола по-бавно.

Не забравяй, че една от основните причини за махмурлука е дехидратацията, така че пий редовно вода – по една чаша вода за всяка чаша алкохол.

И ако все пак на сутринта не се чувстваш във върхова форма, най-важно е да заложиш на силната, възстановяваща храна – яйца, препечена филийка и чаша джинджифилов чай са перфектно начало за новия ден.

5 съвета как да направите Коледа по-здравословна

Подходи умно към храната

Трудно е да откажеш на всички кулинарни изкушения. Но също така неприятно е още първият празничен ден да завърши с издут корем.

Има и друго – когато преяждаме, тялото ни забавя процесите, за да успее да храносмели по-бързо, и в резултат се чувстваме уморени, доспива ни се, а главата ни е леко празна… Съвсем не най-добрият край на вечерята, нали?

За да го избегнеш, не се “пази” за вечеря – не пропускай закуската и обяда, и хапни нещо малко (плод, зеленчук, ядки), преди да стане време за голямата вечеря.

5 съвета как да направите Коледа по-здравословна

Отпусни се и си почини

Това е най-хубавото време в годината – зареди се с позитивни емоции, вместо да се изнервяш допълнително. Дай си обещание да не оставяш на никой и нищо да не ти попречи да се насладиш на празника.

Отдели си време през деня за топла вана с ароматни соли, прочети една книга, разходеи се рано сутринта, докато кварталът още спи, прибери се по-рано и си пусни любимия коледния албум, опъни краката на високо и вдишай любов, издишай благодарност.

А след празниците, както всяка година, ще си обещаеш да започнеш на чисто. Доколко ще изпълниш обещанието – зависи от теб. Лесно е обаче да започнеш новата година с чиста храна – и вече си една крачка по-близо. Разгледай продуктите на малките ферми и производители – 100% чисти и истински, с автентичен вкус.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *