Най-новите тенденции в здравословното хранене
Съвети за здраве, Храна за размисъл

Новото “здравословно” – какви са тенденциите в храненето

Дефиницията за здравословно постоянно се мени – дали това ще е кето-диети, суровоядство, палео, без глутен, веган, фрешове, смутита, детокс програми и т.н., и т.н…

Винаги има нещо, което да се наложи масово като най-здравословната тенденция, и да повлече милиони по света в своята посока.

За нас идеята за здравословно хранене и начин на живот е водеща. Затова направихме нашата собствена селекция (разбира се, с подкрепата на достоверни източници) от всичко онова, което смятаме за здравословно.

И можем да кажем едно – сигурни сме, че тези тенденции ще се запазят във времето. Защото всички те са основани на идеята за балансирано хранене, осигуряващо на тялото всички необходими полезни вещества – за един по-здрав и по-осъществен живот.

Най-новите тенденции в здравословното хранене

Новото здравословно е… НАЧИН НА ЖИВОТ

Да се храниш здравословно отдавна не е въпрос на броене на калории и измерване на килограми и сантиметри. Вместо това какво “трябва”, днес става въпрос за това какво “искаме”.

Фокусът е един – подобряване на хранителните навици в името на цялостно благосъстояние на материята и духа. Вече не говорим за диети – говорим за начин на живот. А много по-лесно е да приемеш нещо, което е живот, отколкото нещо, което ти дава само ограничения в него.

Новото здравословно е… ПРАЗНИК НА ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ

Ако преди години зеленчуците бяха просто украса на чинията или в най-добрия случай, гарнитура, днес те заемат централното място в храненето и са ястие сами по себе си.

Няма нужда да приемате изцяло вегетариански или вегански начин на хранене, за да се насладите на порция цвят и вкус, зареден с най-доброто, което природата има да ни даде.

Добавете богат вкус с помощта на сосове, песто или хумус, или потърсете вдъхновение в нетипични рецепти като пица с тесто от карфиол или спагети от тиквички. Разнообразието от зеленчуци гарантира и непрестанно разнообразие в ежеднението.

Новото здравословно не се… СТРАХУВА ОТ МАЗНИНИТЕ

Никой вече не брои колко грама мазнини има в храната. Няма и нужда. Стотици научни изследвания успяха да убедят и най-твърдоглавите, че полезните мазнини са точно това – полезни.

Намираме ги в ядките, семената, авокадото, рибата, маслото, зехтина и още много други източници, и ги предпочитаме, защото се грижат за здравето на сърцето, кръвната захар и метаболизма.

Единственото, за което трябва да внимавате, когато четете етикета, е наличието на хидрогенирани и транс мазнини – те никога няма да са добра идея.

Най-новите тенденции в здравословното хранене

Новото здравословно… ЗАЛАГА НА ПРОТЕИНА

Да започнеш деня си с порция протеин (здравейте, яйца и авокадо!) е гаранция за добър старт. Но без да говорим само за животински източници, тенденцията да въведем повече протеин в храненето си отвори широко вратите.

През тях на сцената влезнаха и храни като нахут, боб и леща, семена и ядки, които намериха мястото си в разнообразие от рецепти, пълни със здраве и вкус. Какво по-добро – така на всяко едно ядене през деня може да изберем различен източник на протеин.

Новото здравословно не е… СЛАДКО

Не че някога рафинираната захар се е възприемала като кой знае колко здравословна. Но днес повече от всякога разполагаме с неопровержими доказателства колко неприятни може да са последствията й върху тялото ни.

Заменете по-голямата част от захарта в храненето си с нейните по-полезни заместители – използвайте сушени плодове в печивата, мед за подслаждане на напитките и натурален шоколад за онези моменти, в които просто ти се яде нещо сладко.

Да, няма нищо лошо в малко захар – но не повече от шест чаени лъжички на ден.

Новото здравословно е… УСТОЙЧИВО

Все повече хора осъзнават факта, че тяхното здраве е пряко свързано със здравето на планетата ни, и това е повече от добра новина.

Защото води след себе си все по-голям интерес към начина, по който се отглеждат, съхраняват и транспортират продуктите, преди да достигнат трапезата ни, както и стремеж за намаляване на отпадъците.

Най-новите тенденции в здравословното хранене

Новото здравословно е… ФОКУСИРАНО ВЪРХУ СЪСТАВКИТЕ

Най-важно в момента е едно – какво съдържа храната ни. Когато пазаруваме, искаме да знаем какво купуваме и как и къде е произведено то. Когато се храним навън, искаме да знаем какви са продуктите, използвани за приготвяне на ястието ни. И колкото по-малко съставки има на етикета, толкова по-добре.

Хляб, който съдържа три реда химични описания, не е хляб. Нямаме нужда от излишен цвят – в природата има достатъчно, стига само да знаем как да ги използваме.

Новото здравословно… СЕ ВРЪЩА КЪМ КОРЕНИТЕ

От търсенето на автентични култури и начини на отглеждане, до завръщането към традиционни храни като ферментиралите храни. Днес повече от всякога сме наясно, че онова, което е съществувало векове наред, в много пъти е много по-добро от продуктите на съвременната индустриализация.

Със завръщането към корените на храната, и на нас самите като хора, се връщаме и към позабравената мъдрост на миналото.

 

Поръчай пресни продукти директно от малките ферми производители и зареди тялото с енергия и здраве!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *