Най-честите грешки, които допускате при приготвянето на сьомга
Как се прави?, Храна за размисъл

Най-честите грешки, които допускате при приготвянето на сьомга

Кой не обича сьомга? Добре, може и да има такива, но ние определено не сме от тях. Обичаме сьомга не само защото е много вкусна, но и защото е страхотен вариант за бърза вечеря през седмицата, когато нямаме много време (и сили) за готвене след работа.

Освен това добавя протеин и ценни мазнини към менюто ни, и в комбинация със свежи зеленчуци е просто перфектна. Ако обаче не се чувствате сигурни в готвенето на риба, не се притеснявайте – вижте как да избегнете най-често срещаните грешки при приготвянето на сьомга.

Не махайте кожата

Първо, защото когато сьомгата е приготвена добре, кожата е страшно вкусна. Второ, защото кожата осигурява един защитен слой между рибата и горещия тиган или грил.

Започнете готвенето на рибата с кожата отдолу, и изчакайте докато стане хрупкава. Така и много по-лесно ще вкарате шпатулата отдолу, за да я обърнете, без да рискувате да нарушите целостта й.

Ако обаче приготвяте сьомгата на пара, на фурна, или със сос – махнете кожата. В този случай тя няма никакъв шанс да стане хрупкава, а ще остане безвкусна и гумена. Ако все пак я сготвите с кожа, отстранете я преди консумиране.

Най-честите грешки, които допускате при приготвянето на сьомга

Не я преготвяйте

Това е най-често срещаната грешка, която разваля качеството и вкуса на сьомгата. Ако я приготвяте на тиган, винаги започвайте откъм кожата, и изчакайте докато рибата е готова на 90%, преди да я обърнете.

Обикновено това отнема около 3 минути за парче със стайна температура, след което обърнете и оставете, докато парчето придобие еднакъв цвят.

Най-честите грешки, които допускате при приготвянето на сьомга

Не се страхувайте от разнообразието

Веднъж усвоили техниките на съвършената сьомга на тиган, лесно може да забравим за всички останали начини за приготвянето й. А те никак не са за пренебрегване, за да разнообразите с различни вкусове и гарнитури.

Опитайте я например бавно изпечена на фурна – противно на името, за сьомгата това означава само около 30 минути на 275 градуса. За повече аромат, добавете в тавичката резени лимон и няколко люти чушлета.

Най-честите грешки, които допускате при приготвянето на сьомга

Не купувайте сьомга с ниско качество

Разликата е във вкуса – има значение къде е отгледана рибата и с какво е била хранена. Сьомгата, която може да поръчате от Риба от балканите, идва от Норвегия съвсем прясна, като е била хранена само с гранули от изсушена риба, без добавянето на антибиотици и хормони.

 

Поръчай сьомга и други морски и речни деликатеси и се отдай на кулинарни приключения!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *