5 ползи за здравето от сладките картофи
Съвети за здраве, Храна за размисъл

5 ползи за здравето от сладките картофи

Сладките картофи станаха по-популярни у нас сравнително наскоро, което е голям пропуск. Известни също и като батати, за голяма част от хората те все още са новост.

Ако и вие сте сред тях, време е да поправите грешката! Подбрали сме ви няколко достатъчно убедителни причини в полза на сладките картофи.

А в допълнение, ще добавим, че те са и много вкусни, и подлежат на разнообразни кухненски експерименти, всички те с неочаквано добър край.

Накратко: сладките картофи са богати на…

По отношение на полезните вещества, сладките картофи са богат източник на фибри, витамин А, витамин С, манган, както и редица други витамини и минерали.

Един средно голям сладък картоф съдържа приблизително:

23 г въглехидрати

2.3 г протеин

0.2 г мазнини

3.8 г фибри

21,907 IU витамин А (440% от препоръчителната дневна доза)

22.3 мг витамин С (37%)

0.6 мг манган (28%)

0.3 мг витамин B6 (16%)

541 мг калий (15%)

0.2 мг мед (9%)

1.7 мг ниацин (8%)

0.1 мг тиамин (8%)

30.8 мг магнезий (8%)

И още: фосфор, витамин Е, витамин К, калций и желязо

5 ползи за здравето от сладките картофи

С всички тези полезни вещества, сладките картофи оказват особено благотворно влияние върху организма. Как точно? Ето така…

Сладките картофи стабилизират кръвната захар

Сладките картофи са отличен вариант за менюто на хора, страдащи от диабет или с повишен риск от такъв. Изследванията установяват, че те помагат за намаляването и контролирането на нивата на кръвната захар, и подобряват чувствителността към инсулина, което спомага за нормалното му функциониране на организма.  

Освен това богатото съдържание на фибри – с един сладък картоф си набавяте около 15% от дневната доза, допълнително забавя усвояването на захарта и предотвратява внезапните спадове в кръвната захар.

Сладките картофи имат високи нива на антиоксиданти

Антиоксидантите са онези вещества, които спомагат в борбата на тялото със свободните радикали, и намаляват риска от хронични заболявания и клетъчни увреждания.

Освен на фибри, витамини и минерали, сладките картофи са богати и на антиоксиданти. С най-високо съдържание в оранжевите зеленчуци е бета-каротина, който се грижи за здравето на очите, дихателните пътища и кожата.

Сладките картофи подобряват функцията на мозъка

Няколко изследвания откриват връзката между консумирането на сладки картофи и по-доброто функциониране на мозъка, когнитивните способности и паметта.

Смята се, че причината е в богатия комплекс от полезни вещества, макар че засега данните не са достатъчно категорични, за да се установи точната причина. Това не ни пречи обаче да наблягаме на сладките картофи, и да комбинираме с други храни, които се грижат за сивото ни вещество.

Сладките картофи усилват имунната система

Високото съдържание на витамин А стимулира произвеждането на имунни клетки, които се борят със заболявания и инфекции.

Сладките картофи подобряват зрението

Същият този витамин А е от ключово значение за здравето на очите, и предпазва от състояние като сухота, кокоша слепота и макулна дегенерация. В допълнение в същата насока работят и антиоксидантите, като бета-каротин, както и витамин С.

Как да приготвите сладките картофи?

Има множество и най-разнообразние рецепти. Но ако за пръв път ще пробвате сладки картофи, заложете на класиката – запечени на фурна. Нарежете ги на кубчета, поръсете със сол и черен пипер, полейте със зехтин и печете около 35-45 минути, като периодично разтърсвате тавата. Добавете като гарнитура към месо, риба или комбинирайте с други печени зеленчуци.

 

Поръчай сладки картофи и други пресни плодове и зеленчуци директно от малките ферми производители!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *