3 неща, които трябва да опитате през 2018
Съвети за здраве, Храна за размисъл

3 неща, които трябва да опитате през 2018

Вече си говорихме за онези тенденции в храненето, които са актуални не само тази година, но ще устоят и отвъд нея. Стига, разбира се, да ги превърнете в устойчиви навици и начин на живот, а не да ги възпримате като задължения, които трябва да спазвате.

Този път обаче подхождаме по-практично, и директно ви даваме предложения – право в целта на най-актуалните течения в здравословното хранене. Опитайте, сигурни сме, че ще ви допаднат!

Паста от варива

Варивата не са новост в никакъв случай, но продължават да държат позицията си като една от най-здравословните храни, и да добиват все повече популярност. Нищо чудно – те са пълни с полезни вещества и могат да се приготвят в най-разнообразни ястия, така че никога да не ви омръзнат.

Освен че са едни от най-богатите растителни източници на протеин и фибри, те ни осигуряват и значително количество фитонутриенти, витамини и минерали, включително витамини от група В, калий, желязо и магнезий.

Варивата като боб, леща, грах, нахут, соя са отличен заместител на традиционните високовъглехидратни тестени продукти. Те са много по-устойчиви и за добри за природата – изискват много по-малко ресурси, енергия и вода за отглеждането им, като същевременно обогатяват почвата, върху която се отглеждат.

Високото съдържание на протеин ще ви държи сити по-дълго време и ще ви зареди с повече енергия, а допълнителното съдържание на полезни вещества подпомага защитните сили на организма срещу редица хронични болести и възпалителни процеси.

Един страхотен начин да въведете повече варива в менюто си са различните видове паста, произведени от варива. Те предлагат алтернатива на пастата от пшеница, и предоставят лесен начин да разнообразите храненето и да заложите на по-богати откъм хранителни вещества продукти.

Препоръчваме:

Макарони от червена леща от Zemela

Макарони от боб от Zemela

Макарони от грах от Zemela

Макарони от соя и елда от Zemela

3 неща, които трябва да опитате през 2018

Полезни снаксове

Звучи като оксиморон, нали? Истината е, че дори в кварталната будка ще намерите разнообразие от сладки и солени снаксове, носещи определението “полезно” и “здравословно”.

Ако обаче погледнете отвъд предната страна на етикета, често в съдържанието на продукта няма нищо полезно, освен 2% семена от чия. Освен тях, най-често получаваме стандартната комбинация от прекалено много захар, сол, емулгатори и стабилизатори, хидрогенирани мазнини и прочие съставки, които са далеч от естестевеното и здравословното.

Честото похапване между основните ядения е важно, особено когато сте на работа и искате да поддържате тонуса, енергията и функциите на мозъка в кондиция. Макар че най-лесно си остава да се придържате към шепа ядки и пресен плод или зеленчук, много добре сме наясно, че понякога просто искаме нещо различно.

За тези моменти прибягваме до полезните снаксове – но такива, които не са просто замаскиран джънк фууд, а държат на името си. В тях ще намерите само естествени съставки, и спокойно може да ги включите към следобедната закуска или по всяко друго време, когато просто ви се хапва нещо ей така.

Препоръчваме:

Smiles нахутени пръчици с морска сол от Harmonica

Harmonica ябълков чипс

Солети от лимец с кимион и черен пипер SO LET it be

Зеленчукови гризини от Katya&Kary Bakery

Гризети-солети от лимец Една птица от Zemela

Сладки хапки Двоен шоколад Oh!Bites & LimezZzki

3 неща, които трябва да опитате през 2018

Ядки под всякаква форма

Като споменахме малко по-горе ядки, да продължим на тази тема. Малко други храни ви осигуряват толкова много полезни мазнини и ценни витамини и минерали в толкова малко количество.

Освен в естествената им форма – сурови или запечени, допълнително може да обогатите храненето си с ядково брашно, ядкови масла и ядкови сирена, тахан. По този начин си набавяте ценни вещества и си гарантирате разнообразие и баланс в храненето.

Препоръчваме:

Deli-shu естествен ферментирал ядков деликатес  

Органично непреработено какаово масло от Здравей

Бадемови или лешникови тахани

 

Това са само част от здравословните алтернативи – варианти има още много. Трябва само малко повече въображение и желание да дадеш на себе си най-доброто. Защото го заслужаваш!

 

Поръчай чиста храна директно от малките ферми производители и зареди тялото с енергия и здраве!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *