В кухнята на Янко, Кеми и Ния, седмица 1: пъстърва, пилешка супа и гювечета и...тирамису
Нашите клиенти

В кухнята на Янко, Кеми и Ния, седмица 1: пъстърва, пилешка супа и гювечета и…тирамису

Наскоро проведохме експеримент, с който искахме да разберем как би изглеждало месечното семейно меню на тричленно семейство, ако пазарува и готви само от производителите във farmhopping в продължение на 30 дни.

И така, семейството на Янко, Кеми и 10-годишната Ния ни допусна в кухнята си, за да ни разкаже (и покаже) какво са поръчвали и готвили през това време, кое им е харесало и кое не толкова. Ще публикуваме разказа им в първо лице, седмица по седмица и предупреждаваме – не чети на празен стомах!

За тях:

В кухнята на Янко, Кеми и Ния, седмица 1“Здравейте, ние сме Ния, Кеми и Янко. Аз се занимавам с виртуална реалност и фотография, а съпругата ми Камелия работи в Сиела Норма. За farmhopping научихме преди няколко години от наши приятели. Веднага ни заплени идеята да можем да се докоснем до храни, сътворени от малки семейни ферми. В началото нещата, които се предлагаха на сайта бяха много малко и поръчвахме рядко, веднъж в месеца. Впоследствие имахме възможността дори да посетим някои от фермите и буквално се влюбихме в хората, които срещнахме там и в упоритостта им да правят истински и чисти продукти. В момента поръчваме поне веднъж седмично през платформата.”

Седмица 1:

“И тъй, четвъртък вечер е. Сядам аз да поръчам за събота, понеже ще съм у дома и мога да приема по-голяма поръчка, която ако дойде в кооператива, който ползвам, трудно ще замъкна до дома. Голяма, защото ще поръчам освен храна за няколко дни и всички необходими ни подправки и напитки. Да, но греда. Повече от половината продукти не са налични за доставка в събота, дори и в понеделник. Ок, упорит съм, ще ги получа във вторник на обяд. Да се надявам, че ще мога да прескоча до нас в този час, ако не, бабите ще ми съдействат, пък шофьорът дано качи нещата до 6-тия етаж 🙂

Вторник. Всичко пристигна много добре опаковано и то само в 2 кашона. Бяха подредили много добре продуктите и нямаше жертви от транспорта.

Това да реши човек рязко да смени продуктите вкъщи си има и други предимства хахаха, почистих си основно хладилника. Нещо, което човек прави рядко, като се замисля.

В кухнята на Янко, Кеми и Ния, седмица 1: пъстърва, пилешка супа и гювечета и...тирамису

Всичко това ми струваше 186 лв. и мисля, че ще ни стигне за седмицата, като се има предвид, че на практика се храним у дома само вечер. През деня всеки е на някъде…Един бърз „снакс“ с тарама хайвер от морски риби на Риба на балканите и се захващам с вечерята. Хлебчето на снимката не е от farmhopping обаче, хляба сам си правя 🙂

Във farmhopping обаче има страхотно брашно. Аз лично предпочитам пълнозърнесто натурално пшенично брашно на Каменната мелница с. Стамболово. Просто хубаво чисто брашно, без ензими и „агенти за обработка“… С него и квасът се развива страхотно и нямам нужда от мая. Днес вечерята е пъстърва от Риба от балканите.

Изключително прясна риба. Явно отдавна не съм попадал на такава, защото буквално се изненадах от вида ѝ. Рибата направо се разпада, изключително нежна и крехка. Допълнена с класиката шопска салата, с домати и краставици от Мокрище, био лук от Версол, зряло овче сирене от Ярлово и поляти с домашен зехтин, отново от Риба от балканите… ммм.

 

Сряда. Срядата ни е особена вечер. Прибираме се вкъщи най-рано в 22:30, без никаква възможност да сме вечеряли до този час. Обикновено в сряда ни се налага да приготвим вечерята набързо. Днес ще хапнем задушени в зехтин карфиол, броколи и моркови, плюс малко запържени кренвирши с МЕСО от пасищни животни на Чифлик Ливади. Карфиолът е от Мокрище, а морковите – от Софина.

За съжаление този път нямаше броколи във farmhopping, но ние много обичаме тази комбинация от зеленчуци и се наложи да купя от магазина. Особено в дни като днешния, когато времето за готвене е оскъдно, задушените зеленчуци, освен много вкусни, са и бързи за приготвяне.В кухнята на Янко, Кеми и Ния, седмица 1: пъстърва, пилешка супа и гювечета и...тирамису

За десерт – прекрасното манастирско краве кисело мляко с домашно сладко от круши…

В кухнята на Янко, Кеми и Ния, седмица 1: пъстърва, пилешка супа и гювечета и...тирамису

Четвъртък. Днес ще правя печено пиле с картофи и пилешка супа. Идеята ми е да има храна за 2 дни, пък да видим. Пилето е от Шамбала, около килограм и двеста. Дори визуално си личи, че не е от магазина. Някак по-издължена структура има в сравнение с пиле от магазина. Много добре почистено, в пликче бяха оставени и дреболиите. Стана невероятен бульон. Имах очакване месото да е жилаво, но не, месото е страхотно. Другият път ще си отделя филето за хапки…

Картофи Марабел от Крумови, микс пиперки от Pura Vida, био морковчета от Софина, и лук от Версол. Всъщност бях много приятно изненадан от лука. Био лук, който всъщност беше 3 вида –  бял, жълт и червен. Страхотно.

Имам си една подправка сушени зеленчуци без сол на Балкански вкус отпреди това. Перфектна. Не ползвам вегèти от години заради добавените химии в тях, но това си е просто перфектно. Сушени зеленчуци и нищо друго. Взех си и една тяхна подправка за ориз, но още не съм я тествал. На вид е нещо като къри, скоро ще ѝ дойде времето и на нея.

Супата застроих с краве кисело мляко на Чифлик Ливади и жълтък от яйца от пасищни кокошки на ферма Амброзия.

Пробвахме виенски бял хляб от Пекарна БезЕта. Хубав е, с квас и без мая, и почти няма сол, но моят си е по-хубав, скромно да се самопохваля.

 

Петък. Бърза салатка с любимите неща и супата с пиленцето от вчера. Днес няма да се готви.

Събота. Пълнозърнести палачинки за закуска. Бързо хапване и на разходка в планината. Чаят на Имение Обичковци е един път. Изключителен аромат, само истински подове и никакви изкуствени аромати. А да вземеш два термоса с него в планината си е повече от есенна магия.

Обичам съботата, особено когато открадна и малко време да направя хляб. Обожавам хляба. Има някаква магия в него. Пълен с живот. За истински хляб обаче ви трябва чисто брашно. Без регулатори, ензими, подобрители и „агенти за обработка“. За съжаление в България производителите на брашно не са задължени да изписват на етикета какво всъщност се крие зад тези описания. Затова натурално пълнозърнесто пшенично брашно от Каменна мелница с. Стамболово. И квасът е квас и хлябът е истински.

Събота вечер, време за кюфтета. Времето не е подходящо вече за барбекюто, затова ще ги направя на тиган. Чифлик Ливади са надминали себе си. Кюфтетата им от пасищни животни нямат нищо общо с кюфтета от магазина. Мляното месо дори не наподобява каймите с консистенция на малотраен колбас. Отлично подправени, без да е прекалено нищо, включително и солта. Просто ги мяташ в тигана и имаш време за глътка вино… или няколко.

Пипер микс от крехки върхари на Pura Vida. Аз ги пека на фурна, само на горен грил и после ги задушавам за няколко минути покрити, за да се обелят по-лесно. Обичаме ги, подправени със сол, чесън, хубав зехтин и оцет. Взехме винен оцет на Naberini. Много вкусен, с лека утайка на дъното, в стъклено шише с удобен преливник. Ще го държа обаче в хладилника, струва ми се, че може да продължи да се развива, ако го оставя в кухненски шкаф.

 

Неделя. Трябваше да работя, така че вечерята ще е нещо по-набързо. Какво по-вкусно от бързи гювечета? Домати от Мокрище, овче сирене от Ярлово, овчи кашкавал и гюбек от краве мляко, и двете от Върбина, кренвирши от месо и крема сирене от Чифлик Ливади. Малко лук от Версол, по две яйца от Амброзия. Всичко полято с ароматния зехтин на Риба от балканите.

За съжаление няма кисели краставички във farmhopping, а аз обожавам такива в гювечето и се наложи да купя от магазина. Надявам се за зимата да има обаче, защото все повече ще вървят в кухнята.

В кухнята на Янко, Кеми и Ния, седмица 1: пъстърва, пилешка супа и гювечета и...тирамису

Дамите вкъщи ме изненадаха с ужасно вкусно тирамису. Станали са много добри, рецептата са я изпипали до съвършенство. Бях взел една заквасена био сметана от Хармоника с идеята да направя „бели“ спагети, както им вика щерка ми, но те безсрамно са ми я отмъкнали за целта.

Купили са, обаче, от магазина маскарпоне и италиански твърди бишкоти. Това е нещо, което ни липсва във farmhopping, но не знам и до колко е възможно да се направят от семейна ферма. По-скоро се надявам някоя от шоколатиерниците да предложи хубав шоколадов кувертюр.

Бях си взел 2 млечни шоколадчета на Хармоника от магазина на farmhopping на Витошка, но уви останах и без тях. Най-безскрупулно ги бяха настъргали върху тирамисуто. Не че се оплаквам де…”

В кухнята на Янко, Кеми и Ния, седмица 1: пъстърва, пилешка супа и гювечета и...тирамису

 

Очаквайте скоро част втора, а междувременно разгледайте какво предлагат производителите във farmhopping!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *