7 начина да научите децата да се хранят по-здравословно
Съвети за здраве, Храна за размисъл

7 начина да научите децата да се хранят по-здравословно

Всеки родител ще се съгласи, че да накараш децата да се хранят по-здравословно е едно от най-големите предизвикателства. Но макар че може и да е трудно да ги накарате да заменят доброволно пицата, пържените картофи и шоколадовите бисквити за зеленчуци и плодове, не е невъзможно.

Подбрали сме ви едни от най-добрите и работещи начини, за да се справите с мисията да накарате децата да заобичат и полезните храни.

7 начина да научите децата да се хранят по-здравословно

Направете храната интересна

Храната не е за игра, сме чували доста често като деца. Но истината е, че ако приложите този подход, може да вдъхновите естественото любопитство и желание за учене на детето, а впоследствие и интереса му към съответната храна.

Набавете си любопитни факти, които да му споделите за отделните продукти – например, ако готвите миди, разкажете им каква роля изпълняват те за морския живот.

Или пък им дайте да прегледат боба за камъчета – а ако искате тишина и спокойствие в кухнята, накарайте ги да преброят бобчетата, които ще сготвите.

Не изолирайте децата

Нека участват активно при пазаруването, подготовката и готвенето на храната – по този начин те се ангажират и въодушевяват от процеса.

За да ги вдъхновите и запалите интереса им към зеленчуците, например, може да започнете да се грижите за малка градинка в саксии на балкона – с подправки, зелени салатки, домати или чушки.

Или пък да посетите една от фермите, където детето да се запознае отблизо с начина, по който се отглежда храната.

Дайте избор на децата

Нищо добро няма да излезе, ако се опитвате да проявите свръх контрол спрямо храната (или каквото и да било), що се отнася до децата. Давайте им избор сами да решат какво искат да ядат – но нека изборът да е между две достатъчно добри опции.

Може да замените пържените картофи с запечени на фурна, а вместо шоколадови бисквити, които ще си вземат от лафката в училище, да им приготвите мъфини с натурален шоколад.

Ако сте прекалено настоятелни и ги карате насила да ядат само това, което вие сте решили, има опасност това да доведе до бунт, инат и още по-големи затруднения в мисията на здравословното хранене.

7 начина да научите децата да се хранят по-здравословно

Бъдете изобретателни

Има множество начин да замаскирате необичаните храни или да ги предложите по по-интересен начин.

Може например да въведете цветни вечери, когато всички се обличате в определен цвят, а на масата основният акцент е върху храни със същия цвят. Като например лилава вечер, в която менюто включва патладжан, червен лук, лилави картофи или карфиол.

Вижте и тези пет хитрини, с които да накарате децата да заобичат зеленчуците.

Бъдете модел за пример

Няма как да очаквате децата да искат да се хранят здравословно, ако вие самите не го правите. Те възприемат родителите си като най-големия пример за подражание, и особено в най-малка възраст попиват всичко, което вие правите (но със сигурност не слушат всичко, което им казвате).

Когато на всяко ядене сервирате салата, или си добавяте зеленолистни зеленчуци в сутрешното смути, а за следобедното хапване залагате на хумус и зеленчукови пръчици, рано или късно ще предизвикате интереса им.

Не ги карайте да си изяждат всичко

Ако детето ви не иска да изяде зеленчуците от чинията си, дори да го държите цяла нощ на масата, няма да го накарате да ги заобича.

Но нека знаят, че ако решат да пропуснат вечерята, няма да получат нищо друго, докато не стане време за закуска.

7 начина да научите децата да се хранят по-здравословно

Цветовете са важни

Научете децата за това какво се крие зад различните цветове на храните. Експериментирайте с различни палитри и превърнете храненето в шарена фиеста. Колкото повече цветове има на масата, толкова по-добре, а един ден те самите ще свикнат да търсят разнообразието.

Разгледайте и нашите предложения, специално създадени за деца – от пюрета и каши за най-малките до полезни снаксове и закуски, всички те с чисти продукти и гаранция за качество при производството.

 

Поръчай пресни продукти директно от малките ферми и зареди дома с енергия и здраве!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *