Един месец само с продукти от farmhopping - мисия възможна!
Нашите клиенти, Храна за размисъл

Един месец само с продукти от farmhopping – мисия възможна!

Как две български семейства 30 дни пазаруваха, готвеха и хапваха само чиста храна от местни производители

Сряда сутрин, време за закуска. Количеството прясно мляко сериозно е намаляло, има само 2 яйца, а сиренето направо си е изядено. Вадиш лист и химикал, смартфон или пък си правиш бележка наум със списъка за пазаруване. След работа минаваш през кварталното магазинче, пазара и/или супермаркета, носиш тежки торби, вали дъжд, а места за паркиране, както винаги, няма.

Спокойно, има и друг начин да напълниш хладилника с истински вкусове – ръчно изработени продукти от местни производители, доставени до вратата ти. Но как така? Има ли всичко необходимо? И колко ще ми струват тези продукти?

И нас ни интересуваха тези отговори, затова наскоро проведохме един малък експеримент, с който да разберем как би изглеждало месечното семейно меню, ако пазаруваме само от производителите във farmhopping.Един месец само с продукти от farmhopping - мисия възможна!

В какво се състои експериментът “Един месец с farmhopping”?

Избрахме си две тричленни семейства, живеещи в София, които в рамките на един месец пазаруваха и се хранеха вкъщи само с продукти от farmhopping, за да разберем как ще се отрази това на семейния бюджет и ще намерят ли всичко необходимо на платформата.

Крило от пасищно пиле, напоено с гхи, щипка коприва (само от листа и връхчета), хайвер сланина с праз и червена чушка върху резен пълнозърнест хляб с квас, мед от магарешки бодил в чаша чай от рози… Звучи като рецепта за (добра) магия, но всъщност е това, което ми се случи в продължение на месец – магия за здраве на мен и моето семейство със съставките на farmhopping”, споделя Ани, единият участник в експеримента ни, заедно със съпруга си Камен и 4-годишният им син Лъчезар.

Един месец само с продукти от farmhopping - мисия възможна!
Ани, Камен и Лъчезар

“За farmhopping научихме преди няколко години от наши приятели. Веднага ни заплени идеята да можем да се докоснем до храни, сътворени от малки семейни ферми. В началото нещата, които се предлагаха на сайта, бяха много малко и поръчвахме рядко, веднъж в месеца. Впоследствие имахме възможността дори да посетим някои от фермите и буквално се влюбихме в хората, които срещнахме там и в упоритостта им да правят истински и чисти продукти. В момента поръчваме поне веднъж седмично през платформата”, казват Янко, Кеми и 10-годишната им дъщеря Ния.

Един месец само с продукти от farmhopping - мисия възможна!
Янко, Кеми и Ния

И така тези две семейства ни допуснаха в кухните си, за да ни разкажат (и покажат) какво са поръчвали и готвили през това време, кое им е харесало и кое не толкова, а накрая извадиха дебелите тефтери със семейните разходи и споделиха колко им е струвал един месец с farmhopping.

Надникни в кухнята на Янко, Кеми и Ния и техните кулинарни приключения с farmhopping

И заслужава ли си?

Според тях (и не само) – да. Ани споделя:

“Не бих могла да се откажа от млечните продукти на farmhopping, както и от някои месни храни, яйца, плодове и зеленчуци. Както знаем, именно те са най-компрометирани в хранителните вериги, а проблемът е и чисто вкусов. Детето ми ги разпознава безпогрешно и отказва да ги яде.”

Янко също е останал впечатлен от месните продукти:

Кюфтетата им от пасищни животни нямат нищо общо с кюфтета от магазина. Мляното месо дори не наподобява каймите с консистенция на малотраен колбас. Отлично подправени, без да е прекалено нищо, включително и солта. Просто ги мяташ в тигана и имаш време за глътка вино…”.Един месец само с продукти от farmhopping - мисия възможна!

“Осъзнавам, че ще прозвучи странно, вътрешности на пасищно пиле… но, не. За сметка на звученето, те са ужасно вкусни. От ферма Амброзия определено уцелиха в десетката с тях. Малко краве масло от Ярлово, добавено към дробчетата, сърчицата, воденичките… миксът от пресни върхари и монашеският лук завършиха напълно вкуса на това превъзходно вкусно ястие…”.

Кулинарните приключения на семейството му с farmhopping през въпросния месец можеш да проследиш тук.

А колко струваше това удоволствие?

Средно с около 1/3 повече от семейния бюджет за храна от обикновено с уговорката, че след края на месеца не всичко е изядено. “Не е никак малко”, сигурно си казва някой в момента наум. Само че според нас нещата не стоят точно така и това е от случаите, в които 2+2 не прави задължително 4.

Един месец само с продукти от farmhopping - мисия възможна!

Цените на продуктите във farmhopping се определят от самите производители и затова, както споделя Ани – “изборът е наистина голям, включително като цени”. Да, някои артикули са по-скъпи от “еквивалентите” в магазина.

Тук слагаме кавички, защото не мислим, че реално има място за сравнение между един бройлер, отгледан скоростно за 28 дни в индустриална ферма и наблъскан с хормони и антибиотици, и едно пасищно пиле, което 3 месеца си е живуркало на зелената ливада, хапвайки си прясна трева, специално приготвени за него фуражи и тук-там някое червейче за здраве.

Първото е гумено, сиво и безвкусно, а второто… то дава онзи аромат на пилешката супа, който никое кубче бульон с глутамат не може да докара.

Един месец само с продукти от farmhopping - мисия възможна!

Според нас обаче въпросът трябва да се зададе наобратно – не защо месото е толкова скъпо, а защо онова в магазина е толкова евтино. И каква е истинската цена на евтината и некачествена храна?

Според американския фермер Джоел Салатин преди 30 години в Щатите едно семейство е харчело 18% от дохода си за храна и 9% за медицински услуги, а сега, във времето на полуфабрикатите и веригите за бързо хранене, числата са наобратно.

И действително семейството на Ани е похарчило най-голямата част от месечния си бюджета за храна (около 30%) именно за месо и месни продукти от пасищни, свободни отглеждани животни. Други 15% пък са отишли за млечни продукти и яйца, а защо яйцата от наистина свободните кокошки са по-полезни, можеш да прочетеш тук.

Възможно ли е наистина всичко това?

Да, но изисква определено преобръщане на ценностната система. През експерименталния месец и двете семейства успяват да задоволят нуждите си чрез продуктовото разнообразие, което предлагат фермите във farmhopping с малки изключения, които се дължат на сезонността на продукцията на местните производители.

“Запълването на седмичното меню през farmhopping трябва да се обмисля добре, тъй като се налага продуктите да се употребят в кратки срокове, за да не се развалят. Но това е естественият процес при храната, произведена според принципите за устойчивост”, казва Ани.

Един месец само с продукти от farmhopping - мисия възможна!

Планирането е важно умение, дори когато се пазарува от супермаркета, защото изхвърляйки половината съдържание на кутията развалено мляко, пращаш на боклука и всичката вода и други ресурси, които са използвани за добиването му.

Да се разхищава храна е безумие във време, в което стотици хиляди хора в целия свят гладуват. А едно по-внимателно оптимизиране на списъка за пазаруване и идеите за готвене може да направи един месец само с истински продукти от местни ферми мисия възможна за всеки, който желае да дава на себе си и семейството си храна “с чиста съвест” – без вредни съставки, по семейни рецепти и най-важното – местни.

Това са продукти, които не са пътували толкова дълго до чинията ти, че да забравят откъде са тръгнали. По този начин слагаш на масата не просто ястие, а лъжичка история, щипка традиция и капка иновация.

Все пак храната не е просто гориво, тя трябва да бъде вдъхновение, да предизвиква наслада и да помага на добре смазаната машина, каквато е организмът ти, да функционира по най-добрия възможен начин.

Един месец само с продукти от farmhopping - мисия възможна!

Нашият малък експеримент ни показа, че да избереш чистата храна за семейството не е мисия невъзможна, че с добро планиране няма да счупи касичката, а да не говорим колко по-удобно е да ти донесат покупките до вратата. Опитай и ти!

Виж какво предлагат производителите във farmhopping

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *