5 знака, че не приемате достатъчно фибри
Съвети за здраве, Храна за размисъл

5 знака, че не приемате достатъчно фибри

Фибрите се грижат за здравето на сърцето, храносмилането и теглото ни. Но приемате ли достатъчно от тях?

Препоръчителната дневна доза е от 1000 приети калории около 14 грама да са фибри – или между 30 и 40 грама дневно, в зависимост от човека и физическата активност.

Набавяме си фибри чрез множество продукти – сред най-добрите източници са пълнозърнестите продукти, варивата като нахут, боб, леща, грах, спанакът и другите зеленолистни зеленчуци, ядките, плодовете и много други.

Но въпреки разнообразието, повечето хора са далеч от набавянето на необходимото количество фибри на ден – а ето и какво се случва с тялото ви, когато не приемате достатъчно фибри.

5 знака, че не приемате достатъчно фибри

Нямате достатъчно енергия

Когато консумирате прости въглехидрати, те водят до бърз приток на енергия заради рязкото повишаване на кръвната захар.

Това обаче кара тялото да произвежда повече инсулин, което бързо води до също толкова рязък спад на енергията. Но когато консумирате храна, богата на фибри, кръвната захар се повишава с по-бавни и стабилни темпове.

Фибрите, заедно с мазнините и протеина, спомагат за забавянето на метаболизма, което означава, че захарта се отделя по-бавно в кръвта. Резултатът: по-уравновесен и продължителен приток на енергия.

Чувствате глад скоро след като сте яли

Когато менюто ви е бедно на фибри, ускореното храносмилане ви кара да чувствате глад много по-скоро, дори да сте похапнали стабилно. Ако на обяд заложите само на месо, например, независимо от големината на порцията, малко вероятно е да останете сити до вечеря.

Когато обаче комбинирате с грах или боб, разтворимите фибри, които се съдържат в тях, образуват гелоподобна субстанция в храносмилателната система. По този начин хранителните вещества се усвояват много по-бавно.

5 знака, че не приемате достатъчно фибри

Не можете да отслабнете

Ако искате да се отървете от някое и друго кило, богатото на фибри хранене е от ключово значение. От една страна, защото ви държат сити по-дълго време, и естествено ви карат да ядете по-рядко. От друга, защото те обикновено изискват повече дъвчене и се храносмилат по-бавно.

Не ходите редовно до тоалетната

Фибрите са най-добрият ви приятел, ако не искате да усещате онова задръстено усещане отвътре. Причината е, че те помагат на храната да преминава по-лесно през храносмилателната система.

Освен това фибрите се свързват с водата, така че правят остатъчните хранителни продукти по-меки и подпомагат изхвърлянето им от организма.

5 знака, че не приемате достатъчно фибри

Кръвните ви показатели не са в норма

Сърдечните проблеми може да са причинени от редица фактори, но част от тях е и храната, която приемаме. Всъщност, редица изследвания откриват връзката между приема на фибри и понижения риск от сърдечни заболявания, диабет тип 2 и затлъстяване.

Фибрите се свързват с други полезни вещества, като цинк, желязо и витамини от група В, така че да понижи нивата на холестерола и да подобри способността на тялото да обработва кръвната захар, което спомага за правилното функциониране на сърцето.

За да си набавите достатъчно фибри ежедневно, старайте се да включвате порция от един източник при всяко хранене. Една голяма ябълка на закуска, порция брюкселско зеле или броколи на обяд с две филийки пълнозърнест хляб, хумус и зеленчуци за следобедна закуска, пълнозърнеста паста за вечеря е едно примерно меню, което ви набавя почти цялото необходимо дневно количество от фибри.

 

Поръчай пресни и чисти продукти директно от малките ферми и зареди тялото с енергия и здраве!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *