Как да сготвите перфектен боб всеки път
Как се прави?, Храна за размисъл

Как да сготвите перфектен боб всеки път

Нещо толкова просто, вкусно и на което често не обръщаме вниманието, което заслужава – да, става дума за любимия ни боб. Дотолкова сме свикнали да го приемаме едва ли не за даденост, че ни трябва някое гръмко заглавие като това, за да се замислим за всички полезни вещества, които си набавяме с една порция боб.

А те никак не са малко – напротив, бобът е един от най-добрите източници на растителни протеини, фибри, витамини и минерали.

Ако обаче все още срещате затруднения при готвенето на боб, тук сме, за да отговорим на най-важните въпроси, така че да сготвите перфектен боб всеки път.

Как да сготвите перфектен боб всеки път

Бобът няма срок на годност, нали така?

Тъй като бобът е сух и не се променя с времето, е лесно да си помислиш, че няма значение от колко години седи в шкафа.

Факт е, че бобът е изключително дълготраен продукт, но както всичко останало, и той си има срок на годност. Колкото повече време престоява, толкова повече губи от полезните си вещества, както и от вкусовите си качества.

За най-добри резултати, заложете на прясно произведен боб, и изхвърлете онзи, който е преседял в кухненския шкаф повече от две години.

Наистина ли трябва да накисвам боба, защото нямам време за губене?

Ако държите на добрите резултати, винаги накисвайте боба преди готвене. Да, ако изберете сорт боб с малки зрънца, той най-вероятно ще се свари и без накисване. Но винаги е препоръчително да планирате готвенето малко по-отрано, и да му дадете една нощ (или поне 8 часа), за да се накисне.

Използвайте голям съд и добавете достатъчно вода, така че да го покрие добре, поне няколко пръста отгоре, защото бобът абсорбира много течност и се раздува. Така ще оптимизирате максимално времето за готвене и ще постигнете много по-добри вкусови качества.

Добре, накиснах боба, а сега какво?

Когато пристъпите към варенето на боба, следвайте същото правило, както при накисването – дайте му място. Използвайте голяма тенджера и много вода, така че вътре да има достатъчно пространство, за да могат зрънцата да се движат и раздуят.

Важно е съдът, в който ги варите, да е с дебело дъно – така ще осигурите равномерно разпределение на температурата, и не рискувате част от боба да остане недоварен, а останалата част – разварен.

Как да разберете кога бобът е готов?

Опитайте. Зрънцето трябва да е кремообразно отвътре, но стегнато отвън. За да избегнете преваряването, не оставяйте боба да ври интензивно на висока температура – по-добре е да отделите повече време за варене.

Как да сготвите перфектен боб всеки път

Кога да подправя боба?

Ако не подправите боба по време на варене, рискувате да няма особен вкус накрая. Бобът поема от вкуса на всичко около него, така че добавете моркови, лук, целина и подправки към водата, в която го варите.

Не забравяйте и солта, но внимавайте да не пресолите, защото макар че ще изхвърлите водата, в която го варите, бобът вече ще е абсорбирал по-голямата част от солта.

Боб чорба и боб яхния е всичко, което мога да направя с боб, нали?  

Всъщност, не. Макар и да са епитом на националната ни кухня, тези две ястия в никакъв случай не изчерпват вариантите, в които може да използвате вече сварения боб.

Направете го на салата с малко лимон, лук и зехтин, или добавете към зелена салата за повече протеин. Намачкайте го, и ще получите страхотно бобено пюре за гарнитура, или пък го смесете с яйце и подправки и пригответе бобени кюфтенца. Запечете го на фурна, или пригответе чили с телешко.

Има толкова много варианти, а резултатът е един и същ – вкусно, евтино и много полезно!

 

Поръчай зрял боб и други пресни продукти директно от малките ферми производители!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *