В кухнята на Янко, Кеми и Ния, седмица 3: кюфтенца, телешко печено и домашна извара
Нашите клиенти

В кухнята на Янко, Кеми и Ния, седмица 3: кюфтенца, телешко печено и домашна извара

Наскоро проведохме експеримент, с който искахме да разберем как би изглеждало месечното семейно меню на тричленно семейство, ако пазарува и готви само от производителите във farmhopping в продължение на 30 дни.

И така, семейството на Янко, Кеми и 10-годишната Ния ни допусна в кухнята си, за да ни разкаже (и покаже) какво са поръчвали и готвили през това време, кое им е харесало и кое не толкова. Публикуваме разказа им в първо лице, седмица по седмица и предупреждаваме – не чети на празен стомах! 

В кухнята на Янко, Кеми и Ния, седмица 2: крем карамел, домашен хляб и пилешки крилца – прочети тук!

За тях:

В кухнята на Янко, Кеми и Ния, седмица 3: кюфтенца, телешко печено и домашна извара“Здравейте, ние сме Ния, Кеми и Янко. Аз се занимавам с виртуална реалност и фотография, а съпругата ми Камелия работи в Сиела Норма. За farmhopping научихме преди няколко години от наши приятели. Веднага ни заплени идеята да можем да се докоснем до храни, сътворени от малки семейни ферми. В началото нещата, които се предлагаха на сайта бяха много малко и поръчвахме рядко, веднъж в месеца. В последствие имахме възможността дори да посетим някои от фермите и буквално се влюбихме в хората, които срещнахме там и в упоритостта им да правят истински и чисти продукти. В момента поръчваме поне веднъж седмично през платформата.”

Седмица 3:

Понеделник. Крилцата ни се усладиха много снощи. Добре, че минах през магазина на “Витошка” за вино, та взех още крилца. Изпитаната рецепта плюс лъжица мед за разнообразие (която добавям малко преди да са готови), любимата шопска салатка и вечерята е готова.

Прави ми впечатление, че крилцата са някак по-издължени от обикновените от супермаркета. Не знам дали е от начина на живот на пилетата, но са различни и мнооого вкусни.

В кухнята на Янко, Кеми и Ния, седмица 3: кюфтенца, телешко печено и домашна извара

 

Вторник. Днес ще хапваме кюфтенца на тиган, картофки с чесън на фурна и какво – салатка, разбира се 🙂 Продуктите: Кайма от пасищни прасета и яйца от пасищни кокошки (и двете на Амброзия), лук (мисля, че е на Манастир Благовещение, взех го вчера от магазина на farmhopping, понеже био лукчетата на Версол ни свършиха), картофи Марабел на Крумови, зехтин домашен първа преса от Риба на Балканите.

Честно казано лесно за приготвяне. Картофите, обелени и нарязани, малко сол, зехтин, чесън и вода, и директно във фурната. Даже не ги разбърквам, докато се пекат. Кюфтенцата също са елементарни, смесвам всичко с лъжицата и директно на плосък тиган, намазан съвсем малко с мазнина.

За шопската салатка само ще кажа, че сиренцето е зряло овче от ферма Братя Борисови с. Брацигово. Добър апетит 🙂

 

Сряда. … тук няма с какво да ви подразня 🙁 В 22:30 нито ни се готви, нито ни се яде вече. Все пак хапваме нещо на крак от вчерашните неща, дори за салата нямаме сили…

Четвъртък. Четвъртъъъък 🙂 Вкусна доставка в кооператива Escape Reality. Взех отново от лука на Манастир Благовещение, много ми хареса. Малки, всъщност нормално големи глави, а не боздуганите от хипермаркета. Определено по-люти на очите, особено за мен, но в пъти по-сладък. К

аймата на Амброзия, която не бих нарекъл кайма. Това си е превъзходно месо, което просто е смляно. Нищо добавено. Не знам дали сте чели съдържанието на „каймите“ в магазините. То са белтъци, нитрити, калиеви не-знам-си-що-си, сол… абе по-добре си купи кренвирш. А и консистенцията на сготвеното с такава „кайма“ е като на салам Камчия.

Както и да е. Този път си взехме от прясното мляко на Ферма ЕА. Пазаруваме от farmhopping от 3 години, винаги млякото е от Ярлово, но ми се иска да опитам и на ЕА. Веднъж си спомням, взехме и от ферма Войнов, но тях май вече не ги виждам в сайта. Имаха вкусни кюфтета, честно казано, и свински ребра. Всъщност в момента няма свински ребра и мнооого ни липсва такъв продукт. Особено на „италианчето“ ми 🙂 Тя обожава ребра. Понякога си мисля, че може на ребра да живее, хахахаха.

 

Понеже останах временно без автомобил (един хубостник прелетя пред нас на червено и ни посмачка), та сега се наложи да си прибера поръчката от кооператива с метрото. Ами тежко си беше, честно. Даже по едно време през деня обмислях, да не я взимам днес, за да не я влача по градския транспорт. Ситуацията с такситата в час пик е още по-трагична в центъра.

Та взех от магазина до офиса бекон и талятели. Сетих се, че имам заквасена сметана на Хармоника, за която имах други идеи, като я взимах, но сега ще влезе перфектно в употреба.

Петък. Осъзнавам, че ще прозвучи странно – вътрешности на пасищно пиле… но, не. За сметка на звученето, те са ужасно вкусни. От ферма Амброзия определено уцелиха в десетката с тях. Малко краве масло от Ярлово, добавено към дробчетата, сърчицата, воденичките… Миксът от пресни върхари и монашеския лук, завършиха напълно вкуса на това превъзходно вкусно ястие…

Събота. За събуждане чаша домашен сок цвят от бъз на Домашно. Много обичам сироп от бъз. Като малък, за разлика от много мои приятели, моята баба не правеше сок от бъз. Ние сме градски чеда и нямаме село, както му викахме, като малки. Дали заради това или заради омайващия му вкус, обожавам сока от бъз.

Подариха ми турски кори за баница, приятел ми ги донесе от Истанбул. Чак сега се замислям, че не съм виждал да се продават истински кори, ръчно правени като на бабите от детството. Има някакви по магазините, но много изкуствено тънки и еднакви, все едно са нано кори. А и съдържанието – маргарин? Защо? За какво? И във farmhopping няма, за което си мисля, че ако някой прави хубави в България, ще е добре от сайта да го издирят.

Имам навик с времето, като купувам истинско мляко, да го преварявам. Дори да пише, че е пастьоризирано. След отваряне, поради въздуха, който влиза в бутилката и букета от бактерии в него, ако млякото е мляко, то за 2, макс 3 дни, то ще се развали. Няколко пъти ми се случва с прясното краве мляко на Ярлово, при преваряване да се пресече.

За трите години в които пазаруваме от farmhopping, само няколко пъти се е случвало, но си е показател, че е добре да се преварява. От друга страна, изварата, която се получава е страшно вкусна, с осезаем млечен дъх, с който не само, че не се ядосвам за пресеченото мляко, а направо съм благодарен на случая да се получи уникална извара.

Понякога я смесвам с няколко лъжици кисело мляко, малко сол, чесън. Друг път добавям и рендосано варено яйце, понякога червен пипер. При всички положения това, което се получава, щедро намазано на хубав комат е нещо, от което човек не бива да лишава сетивата си. Лесно, просто, ужасно вкусно.

Та днес с тези комшийски кори, изненадващата извара, яйца от Амброзия, кисело краве мляко и овче сирене от Ярлово, стана превъзходна баница.

 

Вечерта, с едни страхотни телешки ребра от Sunnyfarm, реших да спретна една тава печено с картофки, телешка супа и от кокалите – една чорбичка, която обожавам. Малко е в стил шкембе, но не баш 🙂 И тъй, освен ребрата, ще използвам от картофите на Крумови, моркови на Софина, лук от монасите и кисели краставички от кварталния магазин. Време е да се появи зимнина в сайта…

Разбира се, малко чесън, зехтин, хималайска сол от Хармоника, няколко лъжици от доматеното пюре на Подгорие за цвят и водичка от чешмата. Не съм майстор на телешкото печено определено, все нещо не мога да го уцеля като време за приготовление и малко го препекох, но пък супата и чорбата станаха превъзходни.

Супата я направих по рецепта типична за пиле, понеже щерка ми няма да я яде в стил бистро телешко варено. А пък и месото от ребрата е по-мазничко от плешката и прецених, че този вариант е по-удачен.

Любовта е навсякъде, дори сред картофи Марабел на ферма Крумови. Понякога човек трябва само да се огледа, за да я открие.

 

Неделя. Спим до обед, буквално, хахаха, после домашни до късно. Понякога се шегуваме с дъщеря ми у дома, че пак посрещнахме Нова година, лягаме след полунощ. Вчера наготвих доста и днес ще дояждаме, макар, че пак няма да се справим. Ще остане и за обяд в офиса да си взема.

Очаквайте скоро част 4, а междрувременно разгледайте какво предлагат в момента производителите във farmhopping!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *