5 грешки, които допускате при готвенето на риба
Как се прави?, Храна за размисъл

5 грешки, които допускате при готвенето на риба

Ако сте от хората, които свързват рибата само с вечерите по морските ресторанти, крайно време е да промените мнението си.

Не е никак случайно, че се препоръчва поне два пъти в седмицата в менюто ви да присъства риба – тя е изключително богат източник на полезни вещества. Сред тях са особено ценните полезни мазнини, които се грижат за здравето на сърцето и предотвратяват възпалителните процеси, както и витамини от група В, които се грижат за доброто ни настроение и приток на енергия. 

Освен всичко това, рибата е много вкусна и позволява най-различни вкусови комбинации. Така че изберете какъв точно вид ще приготвите през следващата седмица, и вижте по-долу какви грешки да не допускате, когато пристъпите към готвенето на рибата.

5 грешки, които допускате при готвенето на риба

Не изчаквате тигана или грила да се нагорещи достатъчно

Когато готвите риба на грил или тиган, е важно да имате търпение и да изчакате температурата да се повиши достатъчно. Изчакайте поне три до пет минути, преди да добавите рибата – така не рискувате тя да се разпадне, когато стане време за обръщане.

ВИЖ ОЩЕ: 5 полезни вещества, които си набавяте само чрез риба, месо и яйца

5 грешки, които допускате при готвенето на риба

Оставяте рибата да се готви прекалено дълго

Ако оставите рибата прекалено дълго, има вероятност тя да стане прекалено суха или да загуби вкуса и аромата си. Следете как се променя цвета и не изчаквайте до последно – ако изглежда почти готова, значи вече е готова.

5 грешки, които допускате при готвенето на риба

Пипате я твърде често

Сложите ли рибата в тигана или на грила, не й се бъркайте много – в противен случай рискувате да нарушите целостта на кожата, която държи вкусните сосове вътре в месото. Изчакайте, докато е готова напълно от едната страна, а кожата отдолу (ако има) е добре изпечена, преди да я обърнете.

Не използвайте вилица или метални щипки за обръщане, а една или две дървени или силиконови шпатули. Когато рибата е готова за обръщане, ще успеете да мушнете шпатулата под нея с лекота – без риск тя да остане залепена за тигана или грила.

5 грешки, които допускате при готвенето на риба

Размразявате я неправилно

Винаги е за препоръчване да избирате прясна риба. Но ако нямате такава възможност, или пък сте купили повече и сте сложили част от нея във фризера, има значение как ще я размразите.

Не я оставяйте просто на стайна температура, и в никакъв случай не размразявайте с гореща вода – това повишава риска от развитие на бактерии в рибата. По-добрият вариант е да я оставите за четири-пет часа да се размрази в хладилник.

Ако нямате толкова време, може да я размразите по-бързо, като я затворите в самозатварящ се плик и я поставите в купа със студена вода. Пликът трябва да е изцяло покрит с вода, но без тя да влиза вътре в досег с рибата. В против случай рибата ще е прекалено мокра и по-трудна за готвене.

5 грешки, които допускате при готвенето на риба

Не обръщате внимание на рибата преди да я купите

Няма нищо по-хубаво от прясната риба. За да сте сигурни в това, избирайте внимателно мястото, откъдето купувате рибата, за да си гарантирате максимално качество.

Самата риба също може да си каже няколко неща за това доколко е прясна. Обърнете внимание на очите на рибата – те трябва да са чисти и прозрачни, а не мътни. Рибата трябва да е лъскава, а плътта й да е стегната и при натиск с пръст бързо да се възстановява.

Противно на общото схващане, прясната риба не мирише на риба, а на море. Типичната миризма на риба започва да се появява, когато мазнините на рибата започват да се окисляват.

 

Поръчай прясна риба директно от производителите тук и се отдай на кулинарни приключения!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *