9 от най-богатите на антиоксиданти храни
Съвети за здраве, Храна за размисъл

9 от най-богатите на антиоксиданти храни

Антиоксидантите са онези вещества, които се произвеждат в тялото ни и си набавяме чрез храната, и които помагат на организма в борбата срещу клетъчните увреждания, причинявани от свободните радикали.

Когато свободните радикали се натрупат в организма, това може да доведе до така наречения оксидативен стрес, състояние, което може да увреди клетъчните структури.

Освен това, хроничният оксидативен стрес може да увеличи риска от други заболявания, като сърдечни увреждания, диабет тип 2, рак и други.

Добрата новина е, че богатото на антиоксиданти хранене може да спомогне за повишаването на нивата на антиоксиданти в кръвта, така че да спомогне в борбата на тялото с оксидативния стрес и да намали риска от появата на тези болести.

Вижте и кои са десетте най-богати на антиоксиданти храни, на които да наблегнете в храненето си.

9 от най-богатите на антиоксиданти храни

Натурален шоколад

Натуралният шоколад съдържа повече какао от млечния шоколад, заради което има и по-високо съдържание на минерали и антиоксиданти. Съдържа около 15 mmol (милимол) антиоксиданти в 100 грама – доста повече, отколкото в боровинките или малините например, които са сред плодовете с най-високо съдържание на антиоксиданти.

Антиоксидантите, съдържащи се в какаото, могат да намалят възпалителните процеси,  да понижат риска от сърдечни заболявания, да намалят високото кръвно налягане и да повишат нивата на “добрия” HDL холестерол в кръвта.

За да извлечете максимални ползи от натуралния шоколад, следете за количеството какао в него – колкото по-високо е то, толкова по-голямо е съдържанието на антиоксиданти в него.

9 от най-богатите на антиоксиданти храни

Боровинки

Боровинките, макар и дребни на размер, са изключително богати на полезни вещества. В 100 г от тях се съдържат 9.2 mmol антиоксиданти – едно от най-високите нива сред всички плодове и зеленчуци.

Изследванията откриват връзка между наличните в боровинките антиоксиданти и намалената мозъчна функция, която се появява с напредването на годините.

Отделно, антиоксидантите в боровинките, и по-специално антоцианините, намаляват рисковите фактори за сърдечни заболявания, понижават нивата на LDL холестерола и кръвното налягане.

9 от най-богатите на антиоксиданти храни

Ягоди

Сладки, ароматни и неустоимо вкусни, ягодите, освен всичко това, са и богат източник на витамин С и антиоксиданти – 100 грама от тях ни набавят 5.4 mmol антиоксиданти.

Ягодите, както и боровинките, и останалите горски плодове, съдържат антоцианини, които са причината за червения или лилавия цвят на плодовете.

Антоцианините спомагат за намаляването на нивата на “лошия” LDL холестерол и повишаването на тези на “добрия” HDL холестерол, като по този начин намаляват риска от сърдечни заболявания.

9 от най-богатите на антиоксиданти храни

Артишок

Артишокът, макар и доскоро малко познат зеленчук по нашите географски ширини, вече е все по-често срещан. Ако не сте го опитвали, е крайно време да поправите грешката, защото с него ще си набавите високо количество фибри, минерали и антиоксиданти – около 4.7 mmol за 100 грама.

Артишокът е особено богат на хлорогенна киселина, антиоксидант, който има противовъзпалителни качества и може да намали риска от появата на диабет тип 2, някои видове рак и сърдечни заболявания.

Количеството антиоксиданти в артишока варира според начина, по който са приготвени – варенето може да повиши съдържанието им до 8 пъти, а задушаването – до 15, но при пържене количеството им намалява значително.

9 от най-богатите на антиоксиданти храни

Годжи бери

Червените плодчета на годжи бери се използват от традиционната китайска медицина над 2000 години, и няма причина и ние да не се възползваме от полезните им качества. С богато съдържание на витамини, минерали и антиоксиданти – 4.3 mmol за 100 грама, те са отлично допълнение към балансираното хранене.

Освен това, годжи бери съдържа уникални полизахариди, които се свързват с намален риск от появата на сърдечни заболявания и рак, и могат да окажат положителен ефект върху стареенето на кожата.

9 от най-богатите на антиоксиданти храни

Кейл

Кейл е зеленчук от семейство Кръстоцветни, подобно на броколи и карфиол, и също както тях носи многобройни здравословни ползи. Освен изключително високо съдържание на витамини А, К и С, кейл е богат и на антиоксиданти – до 4.1 mmol на 100 грама.

Освен всичко това, кейл е и един от най-богатите растителни източници на калций, който се грижи за здравето на костите и правилното функциониране на клетките.

9 от най-богатите на антиоксиданти храни

Боб

Бобът е отличен, евтин и леснодостъпен начин да добавите антиоксиданти в менюто си – съдържанието им е около 2 mmol на 100 г.

В допълнение, получавате и богато количество фибри, които се грижат за доброто функциониране на храносмилателната система, растителен протеин, както и всички останали плюсове за здравето, които ни носят варивата.

9 от най-богатите на антиоксиданти храни

Червено цвекло

Червеното цвекло е отличен източник на фибри, калий, желязо и фолат, както и на антиоксиданти – около 1.7 mmol в 100 грама.

Особено богато е съдържанието на беталаини, които дават червения цвят на цвеклото и имат редица здравословни качества, като да намалят риска от появата на някои видове рак и на възпалителните процеси.

9 от най-богатите на антиоксиданти храни

Спанак

Тъмнозеленият цвят на листата на спанака означава, че съдържанието на полезни вещества в тях е високо – витамини, минерали и антиоксиданти до 0.9 mmol на 100 грама.

Спанакът е отличен източник на лутеин и зеаксантин, два антиоксиданта, които се грижат за здравето на очите, като ги предпазват от вредните влияния на UV лъчите и застаряването.

 

Поръчай пресни и чисти продукти директно от малките ферми производители и зареди тялото с енергия и здраве!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *