Ето защо трябва да приемате мед преди лягане
Съвети за здраве, Храна за размисъл

Ето защо трябва да ядеш мед преди лягане

Мед – тази златиста благодат, с всички негови плюсове за здравето – е хубаво да хапваш по всяко време на деня. Но особени ползи може да извлечеш от него, ако приемаш на мед вечер, точно преди лягане.

Още в древен Рим, Египет и дори Вавилон медът е бил ценен заради хранителните си качества и полезни свойства, и се е използвал за най-различни състояния – от стомашни проблеми, през зарастване на рани, до успокояване на нервите.

Виж и какви други ползи за здравето може да има приемът на мед вечер преди лягане.

Ето защо трябва да приемате мед преди лягане

Медът преди лягане действа успокояващо

Медът е естествен релаксант и точно поради тази причина се препоръчва приемът му вечер преди лягане. Успокояващото му действие означава също така и че медът повишава качеството на съня, което е все по-важно в напрегнатото ежедневие, в което все не ни остава време да се наспим както трябва.

Медът има противовъзпалителни свойства

Освен успокояващо за нервната система и мозъка, медът действа благоприятно на храносмилателната система, като спомага за изхвърлянето на токсините от организма и възпретяства появата на възпалителни процеси.

Медът едновременно съдържа антимикробни вещества, които убиват патогенните организми в червата, и полезни пробиотици, които се грижат за добрата бактериална флора.

ВИЖ ОЩЕ: Как да разбереш дали медът е истински или фалшив?

Ето защо трябва да приемате мед преди лягане

Медът се бори с нощния пристъп на глад

Сигурно знаеш, че храненето късно вечер преди лягане не е особено препоръчително. Ако обаче усетиш пристъп на глад, медът може да е най-доброто решение.

Естествените захари в него ще повишат нивата на кръвната захар, което ще доведе до отделянето на триптофан, който се превръща в серотонин – хормонът, отговорен за успокояването на мозъка и следователно, по-добрия сън.

Медът спомага за облекчаването на кашлицата при децата

Кашлицата през нощта е една от основните причини за нарушения сън при децата, а съответно – и при техните родители.

За разлика от повечето сиропи против кашлица, които могат да съдържат потенциално опасни вещества като кодеин, естествените съставки като мед, джинджифил и лимон могат да облекчат кашлицата без никакви странични ефекти, и да подобрят съня им.

Ето защо трябва да приемате мед преди лягане

Как да приемаш мед преди лягане?

С лъжица директно от буркана е добър вариант, но още по-добре е, ако разтвориш меда в чаша топла вода и добавиш два резана лимон.

Имай предвид, че температурата на водата трябва да е топла, за да се разтвори меда в нея, но не гореща, което ще унищожи голяма част от полезните му съставки.

Чист мед, без примеси и добавена захар, може да поръчаш директно от производителите тук.

button-order-fh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *