5 причини да готвите повече с нахут
Съвети за здраве, Храна за размисъл

5 причини да готвиш повече с нахут

Макар да е част от групата на варивата, като боба, лещата и граха, нахутът не присъства толкова често в менюто ни. А би трябвало – защото е истинска хранителна бомба, и освен това е изключително вкусен и податлив на разнообразни рецепти и начини на приготвяне.

Нахутът е едновременно растителна и протеинова храна, което ви помага да отметнете две хранителни групи едновременно. Освен това, нахутът е богат на редица важни хранителни вещества, които се грижат за здравето – витамини, минерали и фибри.

Ако досега по някаква причина сте пропускали да го включите в менюто си, ето няколко причини да поправите грешката и да започнете по-често да готвите с нахут.

5 причини да готвите повече с нахут

Нахутът е богат на витамини и минерали

Нахутът е особено богат на витамини от група В, включително В2, В5 и В9. Той е и добър източник на редица минерали, като манган, магнезий, цинк и мед, както и някои други В-витамини, включително тиамин и витамин B6.

Поръчай консервиран нахут, готов за готвене, от тук!

Нахутът е отличен източник на фибри

Фибрите са една от основните причини да добавите повече нахут в менюто си, тъй като по-голямата част от хората не приемат препоръчителното дневно количество. В зависимост от възрастта и пола ви, имате нужда от около 21 до 38 грама фибри на ден, а с една чаена чаша нахут си набавяте около ⅓ от тях.

Освен за доброто функциониране на храносмилателната система, фибрите имат и редица други ползи за здравето. Нахутът съдържа разтворими фибри, които помагат за понижаване на липопротеините с ниска плътност, или т.нар. “лош” холестерол.

Разтворимите фибри спомагат и за поддържането на стабилни нива на кръвната захар, което е от полза за хората с диабет.

Отделно, редица изследвания установяват връзката между по-високия прием на фибри и по-ниския риск от определени видове рак на храносмилателната система.

5 причини да готвите повече с нахут

Нахутът е богат на фолат

Фолат, или витамин В 9, е особено важно хранително вещество по време на периоди на бързо клетъчно разрастване и играе роля в образуването на червените кръвни телца и ДНК, затова бременните и кърмещите жени имат особено голяма нужда от него.

Една чаена чаша нахут осигурява над 70% от препоръчителната дневна доза за жени, и почти 50% от дневните нужди за бременни или кърмачки.

Поръчай пресни продукти директно от малките ферми производители с удобна доставка до дома!

5 причини да готвите повече с нахут

Нахутът е растителен източник на желязо

Желязото помага в производството на червени кръвни телца и на определени хормони, и е важно за клетъчната функция и нормалния растеж. За децата, подрастващите, жените и вегетарианците набавянето на необходимото количество желязо от храненето може да е по-трудно.

Една чаша на нахут осигурява повече от 25% от дневното количество желязо за жени и над 50% от препоръчителната доза за мъже.

Тъй като е от растителен източник, желязото в нахута не се абсорбира толкова лесно, колкото това, което се набавя от животински източници. За целта, комбинирайте нахута с храни, богати на витамин С.

Например добавете нахут към доматена супа, нарежете червени чушки, с които да загребвате от хумуса, или добавете нахут към салата от зеленолистни зеленчуци с лимонов дресинг.

5 причини да готвите повече с нахут

Нахутът има високо съдържание на протеини

Нахутът е отличен източник на протеин – с 1 чаена чаша си набавяте 15 г протеин, повече, отколкото с две големи яйца. Въпреки това протеинът в нахут не е “пълен”, защото, за разлика от този в животинските храни, той не съдържа всички основни аминокиселини.

За да си набавите всички аминокиселини, от които се нуждаете, комбинирайте с други източници на протеин, като яйца, млечни продукти, месо, пълнозърнести продукти и зеленчуци.

5 причини да готвите повече с нахут

Как да приготвите нахута?

Може да закупите сух или консервиран нахут. Сухият, подобно на боба, има нужда от най-малко 4 часа накисване – може да добавите лъжичка сода бикарбонат във водата за накисване, за да уври по-лесно. Варете го около час и половина, докато зърното без усилие се смачква между пръстите ви.

Консервираният нахут може да използвате директно за добавяне към салати, супи или ястия.

Не можем да отречем – най-обичаме нахут под формата на хумус. Имаме страхотна рецепта тук, а ако не ви се губи време в готвене, може да поръчате и готов хумус от Sweet Twins – приготвен от 100% чисти съставки, без консерванти и с неустоим истински вкус.

Друг, малко по-нестандартен начин да добавите повече фибри и полезни вещества в храненето си, е като замените традиционната паста с паста, приготвена от нахут. Брашното от нахут пък е идеален заместител за печива без съдържание на глутен.  

 

Поръчай пресни продукти директно от малките ферми производители с удобна доставка до дома!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *