5 знака, че ви липсват витамини (и с кои храни да компенсирате)
Съвети за здраве, Храна за размисъл

5 знака, че ви липсват витамини (и с кои храни да компенсирате)

Добре балансираното хранене набавя на тялото всички необходими витамини. Понякога обаче това се оказва не чак толкова лесна мисия, особено когато центрофугата на ежедневието ни завърти.

Ако често ви се случва да пропускате ядене, или да правите компромиси с качеството на храната, това може да доведе до дефицит на определени витамини в организма.

Вижте и как тялото ви се опитва да ви каже какво ви липсва, и как да поправите грешката по най-добрия начин.

 

5 знака, че ви липсват витамини (и с кои храни да компенсирате)

Чуплива коса и нокти

Причините за чупливата коса и нокти може да са различни, но една от често срещаните е липсата на биотин, или витамин В7.

Витамин В7 помага на тялото да трансформира храната в енергия, и участва в редица други важни процеси, включително в укрепването на косата и ноктите.

Рискови фактори за появата на дефицитът на биотин са бременност, тютюнопушене, честа употреба на алкохол, антибиотици и други лекарства, храносмилателни проблеми.

Освен чупливата коса и нокти, липсата му може да доведе и до появата на хронична умора, болки и схващания в мускулите, треперене на ръцете.

Храните, богати на витамин В7, включват яйца (по-специално жълтък), черен дроб, риба, разнообразни ядки и семена, спанак, броколи и карфиол, сладки картофи, банани.

5 знака, че ви липсват витамини (и с кои храни да компенсирате)

Афти и нацепени устни

Ако често устните ви се цепят в ъгълчетата, или ви се появяват афти и язвички в устата, това може да е признак, че ви липсват определени витамини от група В, и по-специално витамини В1, В2 и В6.

Заложете на повече богати на витамини от група В храни в менюто си, и вижте дали симптомите ще се подобрят.

Добри източници на В1, В2 и В6 са пълнозърнестите продукти, пилешкото месо, рибата, яйцата, млечните продукти, варивата като боб, леща, грах и нахут, зеленолистните зеленчуци, ядките и семената.

Кървене на венците

Една от причината за появата на кървене от венците може липсата на витамин С, който се грижи за заздравяването на рани, подсилва имунитета на организма и предпазва клетките от увреждания. Тялото ни не може да произвежда витамин С, затова набавянето му с храната е особено важно.

Освен кървящи венци, други симптоми могат да са лесната поява на синки, трудното зарастване на рани, сухата и нацепена кожа, или честото кръвотечение от носа.

Ако консумирате често плодове и зеленчуци, най-вероятно нямаме проблем с липсата му, защото те са сред най-богатите източници. Яжте поне два плода дневно и разнообразие от зеленчуци при всяко хранене, и няма да имате проблем с набавянето на витамин С.

5 знака, че ви липсват витамини (и с кои храни да компенсирате)

Нарушено нощно зрение

Бедното на витамини хранене може да доведе до зрителни проблеми и увреждания. Липсата на витамин А например може да доведе до появата на т.нар. кокоша слепота, или влошено нощно зрение.

Това е така, защото витамин А е необходим за производството на родопсин, пигмент, който се съдържа в ретината на очите, и ни помага да виждаме в тъмното.

Храните, богати на витамин А, включват млечни продукти, яйца, риба, зеленолистни зеленчуци (колкото по-тъмно зелени, толкова по-високо е съдържанието на витамина), както и плодове и зеленчуци с оранжев цвят.

Имайте предвид, че освен ако не сте диагностицирани с дефицит на витамин А, не е добра идея да го приемате под формата на добавки – тъй като е мастноразтворим витамин, при приемане на по-големи количества може да се натрупва в мастните клетки на тялото и да стане токсичен.

5 знака, че ви липсват витамини (и с кои храни да компенсирате)

Себорея и пърхот

Себореен дерматит и пърхот са част от една и съща група кожни заболявания, като и двете се характеризират със сърбяща, люспеща се кожа. Разликата е, че пърхотът се появява по кожата на главата, а себореята може да се появи на лицето, ръцете, подмишниците или горната част от тялото.

Причините за появата им може да са различни, като една от тях може да е бедното на хранителни вещества хранене, и по-специално липсата на витамини В2, В3 и В6.

За да си набавите повече от тези витамини, заложете на пълнозърнести продукти, пилешко, черен дроб, боб, леща и нахут, млечни продукти, зеленолистни зеленчуци и ядки.

А най-добре, вместо да поправяте щетите впоследствие, по-добре се погрижете редовно да набавяте на организма всички необходими витамини, минерали и други микронутриенти, от които има нужда.

 

Поръчай истинска, чиста храна, директно от малките ферми производители и зареди тялото с енергия и здраве!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *