10 стъпки за “пролетно почистване” на организма
Съвети за здраве, Храна за размисъл

10 стъпки за “пролетно почистване” на организма

Смяната на сезоните е идеалният момент за ново начало – а няма по-добър сезон за целта от пролетта. С възраждането на живота и все по-богатото изобилие от пресни плодове и зеленчуци, нищо не е по-лесно от едно пролетно почистване на организма.

Вижте как с няколко лесни трика може да промените подхода си към храненето и да го направите по-балансирано и здравословно.

1. Намалете тези храни:

Алкохол: алкохолът натоварва черния дроб, основният орган, който е отговорен за прочестването на организма. Освен това е диуретик, така че пречи на правилното хидратиране на тялото.

Добавена захар: основна причина за затлъстяване и сърдечни проблеми. Препоръчително е количеството добавена захар да не превишава 6 чаени лъжички дневно за жени и 9 за мъже. Безалкохолните и пакетираните храни определено не ви помагат в това отношение.

Сол: лесно е да загубите мярката на количеството сол, която консумирате ежедневно, особено ако често посягате към солницата. Да не говорим за скритата сол в пакетираните храни и готовите ястия, която още по-трудно контролираме. За сметка на това, намаляването на количеството натрий, който приемаме ежедневно, с 1000 мг, може да намали риска от инфаркт с 9%.

Рафинирани зърнени продукти: бялото брашно, белият ориз и производните им са лишени от всички полезни витамини, минерали и фибри.

Обработени храни: и техните дълги списъци на етикета, които ви гарантират ненужно голямо количество сол, захар, транс мазнини и други нежелани съставки.

10 стъпки за “пролетно почистване” на организма

2. Яжте повече от тези храни:

Плодове и зеленчуци: цветни, разнообразни, богати на витамини, минерали, фибри и антиоксиданти – как да не ги обичаш? Превърнете ги в акцент при всяко ядене, комбинирайте с протеин и въглехидрати и сте готови!

Пълнозърнести продукти: консумацията на по-големи количества пълнозърнести продукти се свърза с намаления риск от някои видове рак, сърдечни заболявания и ранна смърт. Освен пълнозърнест хляб, защо не пробвате и див ориз, киноа или амарант, например?

Полезни мазнини: макар че са с високо съдържание, храни като авокадо, ядки, яйца, натурален шоколад и сирене са много добри и помагат да се чувстваме сити по-дълго време, като намаляват желанието за въглехидрати.

Пробиотици: пролетта е идеалният момент да се погрижите и за здравето на стомаха и храносмилателната система – “нахранете” добрите бактерии с кисело мляко, ферментирали зеленчуци, сирене.

10 стъпки за “пролетно почистване” на организма

3. Закусвайте всеки ден

Закуската наистина е най-важното ядене за деня, което зарежда тялото с енергия за всички предстоящи предизвикателства. Освен това, едно изследване от 2017 в Испания установява, че хората, които пропускат закуската, имат повече мастни натрупвания в артериите, ранен знак за сърдечни заболявания.

4. Намалете порциите

Независимо дали искате да свалите някой килограм или не, по-малките порции са по-добрият и по-здравословен избор. За целта използвайте по-малки чинии, и сервирайте директно в тях, вместо да слагате ястието на масата, откъдето лесно да се изкушите да си сипете още малко.

10 стъпки за “пролетно почистване” на организма

5. Хранете се съзнателно

Съзнателното хранене – когато се храните по-бавно и съсредоточено, като обръщате внимание на различните текстури и вкусове с всяка хапка е не само ключ към отслабването, но и към по-пълната наслада от храненето и живота въобще.

Независимо колко е натоварен денят ви, отделете 20 минути, в които просто да се насладите на обяда си, без да мислите за нищо друго.

6. Хидратирайте се

Водата е жизненоважна за всеки един орган в тялото ни, като спомага за преноса на кислород и изчистването от токсини. Ако сте отегчени от обикновената вода, добавете малко резани лимон или листа от мента.

7. Почистете кухнята

Разчистетете шкафовете и хладилника, и се отървете от всичко, което се е заседяло повече от необходимото, или което не отговаря точно на стандартите за чисто и здравословно хранене.

А после заредете с полезни алтернативи, така че във всеки момент, в който ви се хапва нещо, да имате избор.

10 стъпки за “пролетно почистване” на организма

8. Гответе повече вкъщи

Готвенето вкъщи ви спестява излишни калории, сол и не малко пари, освен това е супер забавно и ползотворно прекарано време. Най-хубавото – знаете точно какво влиза в чинията ви, и може да заложите само на чисти и пресни продукти.

9. Планирайте балансирано меню за седмицата

Направете менюто за седмицата така, че да включва поне един ден без месо, и един или два, в които основното ядене да е риба.

10 стъпки за “пролетно почистване” на организма

10. Засадете градина

Не е нужно да имате двор или дори голямо пространство – всеки един нормален балкон ще свърши работа.

Няколко саксии с подправки като босилек, розмарин, мента, мащерка и магданоз, люти чушки, а защо не и домат или ягоди не заемат излишно място, но за сметка на това осигуряват пресни зеленчуци за масата. Освен това градинарството, дори в тази миниатюрна форма, действа успокояващо и намалява стреса.

 

Зареди хладилника с чиста храна директно от малките ферми производители с удобна доставка до дома!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *