Какво вино да изберем за агнешкото
Как се прави?, Храна за размисъл

Какво вино да изберем за агнешкото

Пролетните празници вървят ръка за ръка с богати трапези, на които по традиция присъства агнешкото месо.

Точно това месо си отива с богато разнообразие от вина, но в зависимост от времето и начина на приготвянето на агнето (а също и възрастта му), някои видове са особено подходящи.

Вижте и как да изберете най-подходящото вино за агнешкото, което сте избрали.

Млечно агне

Ако ще приготвяте месо от агне, хранено само с мляко, е добре да изберете висококачествено, отлежало няколко години вино, като бордо, бургунди или риоха, което ще допълни и подчертае деликатния вкус на месото.

Агне с пролетни подправки

Ако приготвяте ребра, котлети или бут в комбинация с пресни пролетни подправки или зеленчуци, отново предпочетете вино, отлежало няколко години, като особено подходящи са бургунди, бордо или пино ноар. Малко изненадваща, но много добра комбинация се получава и със сухо розе.

Печено агне с чесън и розмарин

Класиката в жанра се комбинира добре с по-млади и леко плодови вина като каберне, каберне/мерло, риоха или младо бордо.

Бавно печен бут или плешка

По-мазното и по-ароматно месо, особено ако е от по-възрастно животно, иска по-дръзко вино, като Вила Юстина Специална Резерва 2011.

На барбекю

Ако планирате да прекарвате пролетните дни на открито, агнешките пържоли или ребра стават перфектни на барбекю. Комбинирайте спрямо маринатата и вкуса – ако заложите на пикантния вкус, съчетайте с по-сладко вино с плодов вкус, като каберне, шира или пинотаж. Ако мариновате с лимон и пресни подправки, изберете вино с повече киселинност и по-малко плодов вкус, или на силно сухо розе.

 

Поръчай прясно агнешко месо и подходящото за него вино директно от малките ферми производители и се отдай на кулинарни приключения! 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *