Обикновени яйца или яйца от пасищни кокошки - каква е разликата?
Съвети за здраве, Храна за размисъл

Обикновени яйца или яйца от пасищни кокошки – каква е разликата?

Яйцата са една от най-полезните храни с толкова богат спектър от хранителни вещества в толкова малко количество. Освен това, може да ги приготвите по толкова различни начини, независимо дали за закуска, обяд или лека вечеря. На всичкото отгоре, са и една от най-достъпните храни.

Но макар че всички яйца изглеждат еднакви, има значение при какви условия са били произведени. Ако се чудите има ли разлика между обикновени яйца и яйца от пасищни кокошки – разлика определено има.

Обикновени яйца или яйца от пасищни кокошки - каква е разликата?

Каква е разликата между обикновените яйца и яйцата от пасищни кокошки?

Разликата при различните видове яйца се свежда до начина, по който са отглеждани и хранени кокошките. От начина на живот на кокошките се влияе и съдържанието на полезни вещества в яйцата – и то може да варира в доста значителни количества.

Обикновените яйца – или яйцата, които си купувате от супермаркета, са от кокошки, хранени със зърно, най-често с добавки на витамини и минерали. Начинът на отглеждане на кокошките – тоест дали се отглеждат клетъчно, подово или свободно, не задължително е свързан с различен тип хранене. Свободно отглежданите кокошки могат да имат възможност да се движат, но въпреки това да се хранят само със зърно.

За сметка на това пасищно отглежданите кокошки имат не само достъп до открити пространства, където да се разхождат, но и достъп до естествената им храна – червейчета, буболечки, растения.

Обикновени яйца или яйца от пасищни кокошки - каква е разликата?

Как разликата в храната на кокошките се отразява върху съдържанието на яйцата?

Оказва се, че разликата в храната, която приемат кокошките, оказва значително влияние върху съдържанието на полезни вещества в яйцата.

През 2007 година списание Mother Earth News провежда независимо изследване между яйцата на пасищни кокошки от 14 произволно избрани ферми в САЩ, и обикновените яйца, продавани в супермаркетите. Данните, които получават, показват доста голяма разлика:

Обикновени яйца / яйца от пасищно отглеждани кокошки

Витамин Е: 0.97 мг / 3.37 мг

Витамин А: 487 IU / 791.86 IU

Бета каротин: 10 мкг / 79.03 мкг

Омега-3 мастни киселини: 0.22 г / 0.66 г

Холестерол: 423 мг / 277 мг

Наситени мазнини: 3.1 г / 2.4 г

Друго изследване открива, че в яйцата на пасищно отглежданите кокошки има 3 до 4 пъти повече витамин D, в сравнение с обикновените яйца от кокошки, отглеждани на закрито.

Обикновени яйца или яйца от пасищни кокошки - каква е разликата?

Независимо дали започвате ударно деня си с твърдо сварено яйце за максимална доза протеин и енергия, разчитате на лек омлет за обяд или на бърза фритата за вечеря, яйцата са незаменими за здравословното, балансирано хранене.

Поръчайте директно от производителите яйца от свободно отглеждани пасищни кокошки, които се хранят с естествени храни, без употребата на лекарства, хормони и други добавки, за да сте сигурни, че осигурявате най-доброто на тялото си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *