7 начина да направите кафето по-здравословно
Съвети за здраве, Храна за размисъл

7 начина да направите кафето по-здравословно

Кафето е не само една от най-популярните напитки на света, но и една от най-здравословните. Причината е в богатото му съдържание на антиоксиданти, които носят редица ползи за здравето.

Кафеевите зърна съдържат кинини, антиоксиданти, които стават още по-потентни след изпичането на зърната, и оказват влияние върху регулирането на кръвната захар и намаляването на риска от диабет тип 2.

От друга страна кофеинът, който се съдържа в кафето, не само ни стимулира и дава енергия да се справяме с ежедневните задачи, но може да има и повече ползи за нервната система и мозъчната дейност. Над 20000 научни изследвания през годините са проучвали ефекта на кафето върху здравето, като стигат до извода, че редовната му консумация може да намали риска от болест на Паркинсон с 80%, от цироза на черния дроб с 80% и от бъбречни камъни с 50%.

Доста впечатляващи резултати, нали? Ако искате да извлечете максимум ползи от кафето, вижте и още 7 начина как да направите консумацията му още по-здравословна.

7 начина да направите кафето по-здравословно

Без кафе след 14 ч.

Стимулиращата функция на кофеина – която е и основната причина всяка сутрин да посягаме първо към чашата с кафе – може да е направо животоспасяваща. Особено когато се налага рязко да скочим в напрегнатия цикъл на деня.

Точно поради това обаче е добре да ограничим консумацията на кофеин в късните следобедните часове, тъй като кофеинът може да се отрази неблагоприятно върху качеството на съня.

Не прекалявайте със захарта

Макар че кафето само по себе си е полезно, добавките към него могат значително да наклонят везните в обратната посока. Като например, ако сте свикнали да слагате по две-три лъжички захар в чашата кафе.

Отдавна е ясно, че добавената захар (тоест тази, която не се съдържа естествено в продуктите) е причина за множество от здравословните проблеми на съвремието, и е добре да бъде консумирана само в ограничени количества.

7 начина да направите кафето по-здравословно

Изберете качествено кафе

Качеството на кафето зависи от начина, по който е било отгледано и обработено. Голяма част от конвенционално отгледжданото кафе е обработвано с пестициди, които не са предназначени за човешка консумация.

Ако не искате със сутрешната си чаша ароматно кафе да приемате и нежелани субстанции, изберете кафе, отгледано съобразно правилата на устойчивото земеделие.

Важен и е начинът, по който се съхранява кафето между събирането, изпичането му и консумирането му. Колкото повече време минава между изпичането и консумирането на кафето, толкова повече се губи вкуса и аромата му.

Ако не вярвате, че има разлика, пробвайте някое от разновидностите кафе, предлагани от Monte Cristo Coffee Company – кафето се пече и опакова непосредствено преди доставката му, за максимална свежест и пълноценен вкус.

7 начина да направите кафето по-здравословно

Не прекалявайте с кафето

Макар здравословните му ползи да са безспорни, всичко зависи от количеството и прекалената консумация на кофеин може да доведе до не особено приятни странични ефекти. Чувствителността към кофеин е различна при различните хора, така че няма конкретен отговор колко точно е прекалено много.

Тялото ви най-вероятно ще ви подскаже, ако прекалявате с кофеина – в случай, че забележите излишно безпокойство, безсъние, храносмилателни проблеми, високо кръвно налягане, забързано сърцебиене или често уриниране, значи е добра идея да намалите приема на кофеин и да се придържате към препоръчителните две чаши кафе на ден.

Добавете малко канела 

Ароматът на канелата се връзва много добре с този на кафето, и двете заедно са страхотна комбинация. Освен това, канелата има и допълнителни ползи за здравето, които да допринесат към благотворния ефект на ароматната напитка.

Канелата може да намали нивата на кръвната захар, триглицеридите и холестерола, така че добавете щипка към кафето за оптимален ефект.

7 начина да направите кафето по-здравословно

Избягвайте сметаната на растителна основа

Не само че в повечето от сметаните за кафе няма нито капка сметана, но и са пълни със съмнителни вещества, от които нямаме нужда.

Ако искате да обогатите кафето си, по-добре изберете пълномаслена млечна сметана или прясно мляко. Така сте сигурни, че в чашата ви кафе има само истинска сила и енергия, без бонус коктейл химикали.

А ако изберете сметана или мляко от крави, гледани на паша, получавате и по-големи нива на калций и витамин К, плюс по-плътен млечен вкус.

7 начина да направите кафето по-здравословно

Добавете малко какао 

Ако търсите още по-богат мока вкус и аромат, добавете щипка какао в кафето. Така, освен да зарадвате сетивата си, ще осигурите на тялото и допълнителна доза антиоксиданти.

Друг начин да се възползвате от комбинацията две-в-едно, е да придружите чашата кафе с парченце истински натурален шоколад.

Промо пакет кафе и шоколад

 

Поръчай прясно изпечено кафе и още много истински продукти директно от производителите с удобна доставка до дома!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *