Петте най-големи предимства на готвенето вкъщи
Съвети за здраве, Храна за размисъл

Петте най-големи предимства на готвенето вкъщи

Понякога дните са толкова дълги, а списъкът със задачи сякаш никога няма да свърши. Струва ти се, че е пълен абсурд да вместиш още нещо в него, нито пък – че имаш енергията да го осъществиш.

В тези дни да си сготвиш нещо за вечеря вкъщи, или да си приготвиш обяд за офиса изглежда истинско предизвикателство. Въпреки това готвенето може да се окаже точно това, от което имаш нужда.

Повече здравословни ползи, по-качествено време с най-близките хора, разтоварване от стреса са само част от тях – виж и кои са петте най-големи предимства на готвенето вкъщи.

Харчиш по-малко

Със сигурност ще се съгласиш – храненето навън е бързо и удобно, но излиза доста скъпо. Сметни само разликата в цената в един сандвич, който ще си купиш навън или ще си приготвиш вкъщи.

А какво остава за цената на едно ястие за вечеря? Колко ще ти струва то в ресторанта съвсем не е въпрос само на съвкупност от цената на отделните продукти в чинията.

Когато си готвиш вкъщи, спестяваш от разходите за приготвяне на храната и обслужване.

Петте най-големи предимства на готвенето вкъщи

Храниш се по-здравословно

За да си сигурен, че даваш на тялото си най-доброто от гледна точка на продукти и начин на приготвяне на храната, готвенето вкъщи е отговорът на въпроса.

Според изследвания хората, които се хранят основно вкъщи, консумират по-малко въглехидрати, мазнини и добавена захар в сравнение с тези, които предпочитат да се хранят навън.

А здравословното, балансирано хранене е първата крачка и един от основните фактори към по-доброто здраве и физическа форма.

Петте най-големи предимства на готвенето вкъщи

Контролираш качеството на продуктите и храната

Независимо дали се опитваш да избягваш определени продукти (като хидрогенирани мазнини, например) или искаш да си набавяш повече от други, само готвенето вкъщи ти дава абсолютен контрол върху това с какво зареждаш тялото си.

Колкото и да е вкусно (или скъпо) едно ястие, което си поръчваш в ресторант, никога няма как да си на сто процента сигурен какви са продуктите в него – откъде идват, как и с какво са били отгледани, какви процеси са преминали при подготовката на храната.

За сметка на това, когато си готвиш вкъщи, можеш да знаеш с точност пътя, който е изминала храната ти – от производството до масата.

Петте най-големи предимства на готвенето вкъщи

Прекарваш повече време с любимите хора

Приготвянето на храната заедно със семейството може да е най-добрият начин да се отърсиш от стреса на ежедневието. Забрави за всичко, което те тормози, и превърни този един час в кухнята в ТВОЕТО време, споделено с най-близките ти.

Освен това, когато едно семейство готви и се храни заедно, това се превръща в ритуал, който скрепява членовете му и укрепва връзката им.

Създаваш, твориш и се наслаждаваш 

Готвенето – и храненето – са преди всичко удоволствие, така че както всички хубави неща в живота, активизират процеси в мозъка, които ни карат да се заредим с хормони на щастието и да се отърсим от грижите.

Не го възпримай като задължение – “трябва да се храним, и ако искаме да се храним добре, трябва да си готвим” не е добра постановка на ума. Пусни си музика, сипи си чаша вино, и се остави на творчеството, което е приготвянето на храната.

Не е нужно да експериментираш със сложни рецепти, за да изпиташ удоволствието от готвенето. Дори най-простото ястие се превръща в специалитет, когато си превърнал приготовлението му в изкуство.

 

Поръчай чиста храна директно от малките производители и се отдай на кулинарни приключения!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *