5 най-големи ползи за здравето от зелените храни
Съвети за здраве, Храна за размисъл

5 най-големи ползи за здравето от зелените храни

Независимо дали ги добавяте в смутито за закуска или в салатата за обяд, зелените храни носят множество здравословни ползи.

А разнообразието е толкова голямо, че няма как да ви омръзнат – от класическите зелени салатки, коприва, лапад и спанак, през все по-предпочитаните рукола, кейл и манголд, до листа от горчица и червено цвекло, и дори тученицата, която доскоро всички смятаха за плевел, а се оказа една от най-достъпните суперхрани с изумителни качества.

Всички те със своя специфичен вкус, и неоспорими качества. Вижте и кои са най-големите ползи за здравето, които ни носят зелените храни.

5 най-големи ползи за здравето от зелените храни

Зелените храни ни поддържат млади

Не че ще останем млади и зелени до преклонна старост, ако ядем повече зелени храни, но едно е сигурно – те могат да изиграят ключова роля в превенцията на множество заболявания, свързани с напредването на възрастта.

Причината е високото съдържание на витамин К в зеленолистните зеленчуци. Витамин К е важен за кръвосирването, а липсата му може да доведе до сърдечносъдови заболявания и чупливи кости. С около една чаена чаша от който и да е зеленолистен зеленчук си набавяме дневната доза витамин К.

Безспорен победител в класацията е кейл, който осигурява шест пъти повече, отколкото ни трябва, следван от манголд, с три пъти препоръчителната дневна доза.

5 най-големи ползи за здравето от зелените храни

Зеленолистните зеленчуци намаляват холестерола

Една богата салата от разнообразни зелении за обяд ни носи не само витамини и минерали, но и фибри. А фибрите са важни не само за правилното фукциониране на храносмилателната система, но и за много други неща, включително за здравословните нива на холестерола в кръвта.

Задушените зеленчуци работят в същата посока, така че спокойно може да разнообразявате салатата със задушен манголд или кейл за гарнитура на омлета или пилешката пържола, например.

Зелените храни се грижат за зрението ни

Съдържащите се в тях антиоксиданти лутеин и зеаксантин спомагат за предотвратяването на уврежданията, причинявани от вредни UV лъчи, и намаляват риска от катаракта и намаляването на зрението с напредването на годините.

5 най-големи ползи за здравето от зелените храни

Осигуряват зелено гориво за тялото

Съвсем буквално – благодарение на витамин В5, който участва в процеса на преобразуване на въглехидратите в глюкоза, която тялото използва като гориво за производството на енергия. Витамините от група В са водоразтворими, което означава, че тялото не ги съхранява и трябва да си ги набавяме ежедневно.

Зеленолистните зеленчуци подобряват здравето на костите

Леко стипчивият вкус, който имат някои от зелените храни, като рукола и кейл, се дължи на високото съдържание на калций в тях. Едва ли ще успеете да изядете достатъчно количество от тях, за да си набавите препоръчителната доза от 1000 мг калций дневно, но все пак ще ви помогнат да се приближите към целта – с една чаена чаша манголд например си набавяте около 100 мг от минерала.

 

Поръчай свежи зеленчуци, директно от градините на малките ферми производители и зареди тялото с енергия и здраве!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *