7 зеленчука, които са по-полезни сготвени
Съвети за здраве, Храна за размисъл

7 зеленчука, които са по-полезни сготвени

Как предпочитате морковите – варени или сурови? Ние бихме заложили на печени – с малко балсамико и зехтин. Макар суровоядството да е особено популярно напоследък, някои зеленчуци са по-полезни сготвени, отколкото сурови.

Вярно, топлинната обработка може да намали съдържанието на водоразтворимите витамини С и В, и в зависимост от метода на приготвяне, стойностите на минерали като калций, калий, магнезий, желязо и цинк също да се понижат.

Но готвенето при умерена температура или на пара спомага за по-лесното усвояване на зеленчуците и съдържащите се в полезните вещества. Всъщност, в някои случаи дори увеличава съдържанието им. Разбира се, всичко зависи от вида зеленчук и начина на приготвянето му.

Вижте и кои са седемте зеленчука, които са по-полезни сготвени, отколкото сурови, както и най-добрия начин да ги приготвите.

7 зеленчука, които са по-полезни сготвени

Моркови: задушени или печени

Морковите са известни с високото си съдържание на бета каротен – антиоксидант, който в тялото се трансформира във витамин А. Но бета каротенът има нужда от мазнина, за да се абсорбира оптимално от организма – за целта, по-добре сотирайте или запечете морковите в малко зехтин.

Освен това, количеството бета каротен в зеленчуците се увеличава след топлинната им обработка. Така че ако залагате на морковите, за да си набавите достатъчно витамин А и да се погрижите за здравето на очите, костите, кожата и зъбите, най-добри ги консумирайте сготвени.

7 зеленчука, които са по-полезни сготвени

Спанак: задушен

Спанакът съдържа множество полезни вещества, и е добре да приемаме колкото се може повече от него. При готвене, спанакът се свива и значително намалява обема си – което означава, че с една чаша сготвен спанак приемаме много повече от зеленчука, отколкото ако го ядем суров.

Но освен това, спанакът съдържа оксалова киселина, която може да намали абсорбацията на някои минерали като калций и желязо. Готвенето решава този проблем – спанакът губи 5-53% от оксаловата киселина при задушаване и 30-87% при варене.

Ако искате обаче да запазите съдържащите се витамини от група В в спанака, по-добре го задушете – при варене те се отделят във водата, и освен ако не правите супа и използвате бульона, ще ги загубите.

7 зеленчука, които са по-полезни сготвени

Аспержи: задушени

Аспержите са още един зеленчук, който става много по-полезен след готвене. Топлинната обработка ги прави по-лесни за храносмилане и организмът усвоява в много по-голяма степен съдържащите се в тях витамини А, В, С и К.

Освен това, готвенето прави по-активни съдържащите се в аспержите антиоксиданти като лутеин, зеаксантин, керцитин и фитофеноли. Задушете или бланширайте аспержите и ги подправете със зехтин и лимонов сос, или ги добавете към паста.

7 зеленчука, които са по-полезни сготвени

Чушки: печени

Сладките чушки, особено червените, са изумителен източник на картеноиди, така че подобно на морковите, съдържанието им се оптимизира след топлинна обработка.

Пригответе ги при умерена температура и не прекалявайте с времето за готвене, за да извлечете максимално количество антиоксиданти.

7 зеленчука, които са по-полезни сготвени

Домати: на сос

Ликопенът – веществото, което дава червения цвят на доматите, е изключително полезен и има противовъзпалителни и антиоксидантни качества.

Той обаче става активен едва след топлинна обработка, така че ако искате да си го набавите от доматите, пригответе ги на сос – а ако комбинирате с печени чушки, получавате най-доброто от зеленчуците, да не говорим и колко вкусно и питателно ястие.

7 зеленчука, които са по-полезни сготвени

Броколи: задушени

Да избереш най-добрият начин за приготвяне на броколи е малко по-трудна задача. Броколите съдържат вещество, наречено глюкозинат, което отделя сулфорафан и индоли, известни с противораковите си качества. Превръщането на глюкозинат в сулфорафан става с участието на ензима мирозиназ – рязането на зеленчука е достатъчно, за да стартира процеса.

Яденето на сурови броколи обаче не е препоръчително за всеки, защото същият този глюкозинат може да окаже неблагоприятно влияние върху хормоните на щитовидната жлеза и метаболизма.

Мирозиназът пък става неактивен при топлинна обработка, така че ако искате да извлечете най-доброто от броколите, най-добре да ги нарежете добре и да ги приготвите на пара или леко задушени.

7 зеленчука, които са по-полезни сготвени

Гъби: задушени, печени или пържени

Суровите гъби не са препоръчителни за консумация, защото се храносмилат по-трудно. Освен това при готвене полезните вещества в тях се усвояват по-лесно и количеството на съдържащите се антиоксиданти, калций, желязо и фибри се увеличават.

 

Поръчай пресни плодове и зеленчуци директно от малките ферми производители и зареди тялото с енергия и здраве!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *