Какво е баобаб и защо е полезен за здравето (2)
Съвети за здраве, Храна за размисъл

Какво е баобаб и защо е полезен?

Баобаб – митичното африканско дърво, което расте в саваната и което местните наричат “дървото на живота”.

Това никак не е случайно – всички части на дървото имат ценна употреба в ежедневието, самото дърво може да съхранява хиляди литри вода в ствола си за много дълго време, така че да се съхрани в периодите на суша, а плодовете му осигуряват незаменим комплекс от ценни хранителни вещества.

Не по-малко впечатляваща е продължителността на живота на баобаба, която може да достигне до 1500 години!

Какво е баобаб и защо е полезен?

Защо плодовете на баобаба са толкова полезни?

Плодовете на баобаба са изключително богати на витамин С, желязо, калий и магнезий. Те имат шест пъти повече антиоксиданти от боровинките, шест пъти повече витамин С от портокалите, четири пъти повече калий от бананите и два пъти повече калций от млякото, което прави плодовете на баобаба едни от най-богатите на полезни вещества храни.

Всъщност, малко други растителни източници имат толкова високо съдържание на калций – дори прословутият кейл не може да се сравнява с плодовете на баобаба.

Съдържанието на фибри също е много високо – над 50%, като 2/3 от тях са разтворими и 1/3 – неразтворими фибри. За сравнение, по-популярните плодове като ябълки, круши и банани съдържат не повече от 10% фибри.

Освен това на високо количество полезни вещества, плодовете на баобаба са естествено богати на пектин, което елиминира нуждата от използването на желатин или други изкуствени сгъстители при приготвянето на сладко от баобаб.

На външен вид плодовете на баобаба наподобяват кокосов орех, но без косматата обвивка. Вкусът е интересен, може да се сравни с нещо подобно на между круша и грейпфрут, но наистина – трябва да опитате, за да разберете.

Сладкото от баобаб, което предлагат Gourmanic, е произведено без никакви химични процеси и добавки – съдържа само плодове от баобаб, захар и лимонов сок.

Какво е баобаб и защо е полезен за здравето

Как да използваме сладкото от баобаб?

Можеш да го ядеш като всяко друго сладко на филийка. Препоръчваме ти да комбинираш с натурално фъстъчено масло за допълнителна доза протеин и полезни мазнини, върху филийка пълнозърнест хляб.

Можеш да го съчетаеш и със сирена – козето сирене е отличен компаньон, заедно с крекери и бутилка добре изстудено розе. Перфектна комбинация за вълнуващи летни вечери.

А ако търсиш повече вдъхновение и начини да експериментираш в кухнята, виж и тази рецепта за гриловани домати със сладко от баобаб.

button-order-fh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *