7-те най-добри храни за красива кожа
Съвети за здраве, Храна за размисъл

7-те най-добри храни за красива кожа

Според рекламите по телевизията, за красива кожа трябва да следваш минимум 3 – но още по-добре 12 – стъпки, включващи разнообразие от продукти. Но освен че ще ти се отразят доста сериозно на бюджета, целият този режим може и да не окаже особено влияние върху здравето и външния вид на кожата ти.

Няма място за отчаяние, обаче – има достатъчно начини, които не изискват сериозна инвестиция от време и пари. Най-хубавото – почти всички тези продукти ще намериш в кухнята си или можеш да си набавиш лесно.

Вместо да си губиш времето пред огледалото, виж кои са най-добрите храни за красива кожа и се подготви да блеснеш!

7-те най-добри храни за красива кожа

Кокосово масло на всеки фронт

Кокосовото масло е истински фаворит, стане ли въпрос за грижа за външния вид. Освен че с него може да си направиш страхотна маска за подхранване на косата, може да го използваш и за кожата. Като например да почистиш грима с напоен в кокосово масло тампон, или за масаж на цялото тяло – идеално занимание за преди плаж!

Още повече, че кокосовото масло има естествен слънцезащитен фактор от 4-5 SPF, и съдържа антиоксиданти, които защитават кожата от вредното влияние на слънчевите лъчи.

7-те най-добри храни за красива кожа

Зелени храни за здраве отвътре

Зеленолистните зеленчуци се грижат за прочистването на организма от токсини и за хормоналния баланс. А токсините и хормоните са едни от главните виновници за появата на пъпки, черни точки и други неприятни кожни проблеми.

Заложи на повече зелении в храненето си – като спанак, коприва, манголд, кейл, рукола и тученица, и не след дълго ще забележите резултата.

7-те най-добри храни за красива кожа

Мазна риба за по-млада кожа

Освен че са отличен източник на протеин, мазните риби – като сьомга, сардини и скумрия, са богати на омега-3 мастни киселини. Те имат множество полезни свойства, но едно от тях е борбата с възпалителните процеси. Тази им способност се отразява върху кожата, като забавя по естествен начин стареенето й и контролира омазняването.

Освен това омега-3 могат да подобрят съня – още един важен фактор за красивата кожа.

7-те най-добри храни за красива кожа

Зелен чай за повече свежест

Правилната хидратация е ключов момент, що се отнася до красивата и здрава кожа. Да си набавяш необходимото количество вода дневно (виж тук и кои са най-богатите на H2O храни) е важно, защото помага на тялото да се изчисти от токсините и да противодейства на възпалителните процеси.

Но пиенето на зелен чай добавя и допълнителен бонус – под формата на катехини, които подпомагат снабдяването на клетките с кислород и поддържат кожата добре кръвоснабдена.

7-те най-добри храни за красива кожа

Мед за сладко облекчение

Независимо дали за външна или за вътрешна употреба, медът е един от най-добрите продукти за кожата, що се отнася до контрола и справянето с възпаления, обриви и рани.

Използвай мед като естествен подсладител в киселото мляко за закуска, смутито или чая, или нанеси директно върху кожата, оставете за 10 минути и изплакнете с хладка вода.

7-те най-добри храни за красива кожа

Ядки за бързо възстановяване

Протеинът е основната градивна единица на всички части на тялото, включително кожата, косата и ноктите. Така че за да изглеждаме добре отвън и да се чувстваме добре отвътре, е важно да си го набавяме редовно.

Що се отнася до красивата кожа, растителните източници като ядки и ядкови тахани, семена и варива действат на два фронта – освен да набавят нужния протеин, те осигуряват и полезни мазнини, които допълнително защитават кожата от вредните влияния на околната среда.

7-те най-добри храни за красива кожа

Шоколад за тонус и добро настроение

Не можем да кажем не на шоколада, не само защото вкусът му ни прави щастливи, но и защото ни кара да изглеждаме добре. Причината е в съдържащите се в него флавоноиди – антиоксиданти, които помагат за хидратацията на кожата и я поддържат в добър тонус.

За да си набавиш повече от полезните вещества, заложи на шоколад с по-високо съдържание на какао или използвай чисто какаово масло.

 

Зареди тялото със здраве, енергия и красота отвътре и отвън – поръчай чиста храна директно от малките ферми производители!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *